Touring: rijden met hooikoorts is gelijk aan 3 glazen alcohol

Het pollenseizoen is volop aan de gang en veel weggebruikers krijgen te maken met de vervelende symptomen van hooikoorts. Voertuigbestuurders hebben duidelijk meer last van dit fenomeen, zegt mobiliteitsorganisatie Touring. “Vorige maand ontvingen we al 215 oproepen van mensen die om info vroegen over hooikoorts al rijden.  De komende dagen en weken zal het er zeker niet op beteren, bevestigt Touring. “Grassoorten produceren nu volop zeer sterke pollen en de brandnetel begint er nu ook aan”.

“Ieder jaar zijn er wat meer meldingen. De maand mei vorig jaar was goed voor 180 oproepen. Niet alleen zijn er elk jaar meer mensen met allergieën door genetische overdracht, maar door het ‘jojo’-weer wordt het pollenseizoen steeds wisselvalliger en komt het vaak vroeger op gang. Dat is slecht nieuws voor de zowat 2,5 miljoen (!) hooikoortslijders in ons land, maar nog meer voor al wie regelmatig met de auto de baan op moet. Een hooikoortsaanval met veelvuldig niezen, tranende en gezwollen ogen kan daarbij leiden tot gevaarlijke verkeerssituaties”. Je kan het vergelijken met rijden onder invloed van 2 à 3 glazen alcohol, zegt Touring (Maastricht Universitair Medisch Centrum).

“Het hooikoortsseizoen is pas begonnen en zal doorlopen tot augustus. Dat de allergie zeer vervelend kan zijn is alom bekend”. Maar wanneer ze voor verminderd zicht zorgt door tranende en gezwollen ogen in de auto kan dat gevaarlijk zijn waarschuwt Touring. “Zelfs de fractie van een seconde dat men afgeleid is en de ogen even sluit bij niezen kan slecht aflopen. Voertuigbestuurders zijn vatbaarder dan mensen die binnen zitten of gewoon buiten wandelen. In de buurt van drukke wegen zweeft immers meer stuifmeel rond dat vanuit de hogere luchtlagen neerkomt en door de vele luchtverplaatsingen sterk wordt rond geblazen. Daarbij komt dat de uitlaatgassen met fijn stof het effect van hooikoorts versterken. Er is trouwens een bewezen toename bij meer CO2 in de lucht. Men doet er dus goed aan zich preventief te beschermen zodat men minder last krijgt van deze ongewenste aanvallen”.

Touring geeft een aantal tips, los van de medische behandelingen, waarmee men de hinder beperkt:

–          Hou de ramen van de auto gesloten

–          Vermijd parkeerplaatsen met hoge pollenconcentraties zoals onder bepaalde bomen

–          Bij het rijden: plaats de ventilatie op binnen luchtcirculatie

–          Bescherm de ogen, ook in de auto, met een zonnebril

–          Stofzuig de binnenkant van de wagen regelmatig en volledig

–          Vraag om een pollenfilter bij de aankoop van een auto (is vaak al standaard)

–          Een combifilter is geschikt voor meer verschillende soorten pollen

–          Vervang de filter om de 15.000 kilometer

#Business Driver

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine