4 voertuigen op 10 hebben banden in slechte staat

2013-06-26_Rolling Wheel-w800-h600De staat van de banden verbetert niet in België. Dat is het resultaat van de “Rolling Wheel” studie die voor de vierde opeenvolgende keer uitgevoerd werd door Pneuband, de commissie van bandenfabrikanten van FEDERAUTO. Deze studie is een momentopname van de staat van de banden van het Belgische wagenpark.

De studie werd in heel het land gevoerd in de periode van 28 mei tot 3 juni 2013 bij een representatieve steekproef van 1.000 voertuigen. Eerst gebeurde er een visuele controle om eventuele onregelmatigheden op te sporen (slijtage, schade, afmetingen/profielen enz.).

Bij de tweede controle werd de diepte van de groeven gemeten (wettelijk minimum 1,6 mm). Aangezien de bestuurder van de voertuigen in het algemeen afwezig was tijdens de controle, werd de bandenspanning niet gecontroleerd, ook al blijft dit een zeer belangrijk element op veiligheidsvlak.

De belangrijkste resultaten van de studie:

  • 7,6 % van de bestuurders rijdt tegenwoordig met banden waarvan de diepte van de profielen minder dan de door het verkeersreglement opgelegde 1,6 mm bedraagt (iets meer dan 400.000 voertuigen in overtreding).
  •  7 % van de eind mei 2013 gemonteerde banden waren winterbanden en 2,8 % van de gecontroleerde voertuigen was tegelijkertijd met zomer- en winterbanden uitgerust (deze vaststellingen gebeurden in een periode van het jaar waarin voertuigen normaal gezien niet meer met winterbanden uitgerust moeten zijn).
  • 38,6 % van de gecontroleerde voertuigen heeft minstens één band die door een professional gecontroleerd moet worden, wat een toename van 8 % is ten opzichte van mei 2012. In dat geval gaat het om scheurtjes, beschadigde zijwanden, beschadigde velgen en inrijding/snee loopvlak.
  • Voor de eerste keer sinds de lancering van de “Rolling Wheel” studie bemerken we een stabilisatie op 44 % van het percentage voertuigen dat met zomerbanden in slechte staat is uitgerust.
  • 9 % van de voertuigen heeft minstens één band die de bestuurder en de andere weggebruikers in gevaar brengt. Dit percentage ligt lager dan dat van 2012, maar blijft toch hoog.

Tot slot kunnen we stellen dat, algemeen genomen, het groeiend fenomeen van de slechte kwaliteit van de banden dat de laatste jaren waargenomen werd gestabiliseerd lijkt te zijn. Toch vindt FEDERAUTO de staat van de banden van het Belgisch wagenpark verontrustend en raadt zij automobilisten aan de staat van de banden van hun voertuigen en de bandenspanning één keer per maand te controleren. In geval van twijfel moeten ze zich rechtstreeks tot een professional wenden.

De volledige resultaten van de enquête zijn terug te vinden op www.pneuband.be

Tags: Mobiliteit