50 grootste autodealers samen goed voor helft van de verkopen in België

De grootste Belgische autodealers hebben hun positie in het voorbije jaar nadrukkelijk verbeterd. De 10 allergrootste autodealers waren in 2020 goed voor bijna 23 procent van de totale autoverkoop. De Top-50 van de Belgische autodealers zag zijn marktaandeel stijgen tot 49,7 procent. Dit zijn enkele bevindingen uit het tweede Belux dealergroepenonderzoek van Aumacon.

Het marktonderzoeksbureau voor de mobiliteitssector Aumacon heeft voor de tweede keer de grootste Belgische en Luxemburgse autoverdelers in kaart gebracht. Soortgelijk onderzoek wordt al geruime tijd gedaan voor de Nederlandse en Europese markt.

Volgens directeur Clem Dickmann van Aumacon is dit onderzoek voor België hoogst interessant. “In België is een inhaalslag gaande rondom overnames en fusies in de autoretailsector. Het verhandelen van auto’s gaat zich steeds meer concentreren rond de grote dealergroepen. Die ontwikkeling is al in veel Europese landen zichtbaar. Met onze onderzoeken streven wij ernaar om dit proces van schaalvergroting transparant te maken.” Volgens Dickmann is nu ook in België het proces van de schaalvergroting krachtig ingezet. Daarmee duidt hij op het sterk toegenomen marktaandeel van de Top-50, waarbij hij erop wijst dat deze toename deels veroorzaakt wordt door een gewijzigde rekenmethode. 

D’Ieteren met afstand op kop

In België staat D’Ieteren al jaren royaal op kop in de verkoop van nieuwe auto’s. Op geruime afstand volgt het vooral in Limburg actieve A&M Invest en de in Vlaanderen geconcerteerde Van Mossel Automotive Groep. Met name Van Mossel is ook in 2021 al zeer actief gebleken met overnames, waaronder het per januari ingelijfde Fidenco.

(*) Alle cijfers betreffen personen- plus bestelwagens.

De gehele top-10 heeft in België gedurende 2020 in totaal 22,9 procent van alle nieuwe personenauto’s en bestelauto’s aan de man gebracht. De totale Top-50 klom naar 49,7 procent vorig jaar. Ter vergelijking: vorig jaar klom de Nederlandse Top-50 naar een marktaandeel van 72,4 procent. “Zover is het in België nog lang niet, maar dat er sprake is van een snelle inhaalbeweging is evident. De efficiency en daarmee de grootte van autobedrijven moet omhoog om voor de toekomst een gezond rendement te waarborgen", zegt Clem Dickmann.

Het complete onderzoeksrapport is te bestellen via aumacon.be en aumacon.nl. In de gebonden boekuitvoering van 168 pagina’s staat niet enkel een overzicht van de commerciële cijfers, maar de lezer vindt er ook financiële bedrijfsinformatie, leveranciers - en contactgegevens. Er wordt bovendien een compleet en gedetailleerd overzicht gegeven van alle 529 vestigingen. Op de website is een voorbeeld te vinden. Het onderzoeksrapport bevat bovendien een overzicht van de Luxemburgse Top-6.

#Fleet Dealers

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

FLEET Dealers FLEET Sector FLEET.TV TCO
Trending