56% van de Belgische voertuigen kan door elektrische alternatieven vervangen worden, volgens Webfleet Solutions

Een overgrote meerderheid van alle personenauto’s en lichte bedrijfsvoertuigen die momenteel door Europese bedrijven worden gebruikt zou door elektrische alternatieven kunnen worden vervangen. Voor ruim een derde van deze wagenparken zou louter gebruik kunnen worden gemaakt van elektrische voertuigen. Dit zijn enkele van de belangrijkste bevindingen van een nieuw onderzoek door Webfleet Solutions, de vooraanstaande Europese aanbieder van telematicaoplossingen. Het onderzoek is gebaseerd op geanonimiseerde ritgegevens die werden verzameld via circa 100.000 verbonden voertuigen van ruim 5.000 Europese klanten van Webfleet Solutions met wagenparken.

Het Fleet Electrification Planning Report, een nieuwe functie in de oplossing voor wagenparkbeheer WEBFLEET, laat zien welke voertuigen met een verbrandingsmotor door elektrische alternatieven kunnen worden vervangen. Deze aanbeveling maakt het rapport op basis van de dagelijks gereden afstanden. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat een bedrijfsvoertuig dat in 12 maanden tijd minder dan 300 kilometer per dag aflegt door een elektrisch model kan worden vervangen. De maximale rijafstand van 300 kilometer per dag werd gekozen ter weerspiegeling van de gemiddelde actieradius van de meest verkochte modellen elektrische auto’s en lichte bedrijfsvoertuigen van dit moment.

Belangrijkste conclusies

  • 61% van alle bedrijfswagens in Europa zou door een elektrisch alternatief kunnen worden vervangen
  • 82,8% van alle bedrijven zou minstens één van hun voertuigen door een elektrisch model kunnen vervangen
  • 57% van alle bedrijven zou minstens de helft van hun voertuigen door EV’s kunnen vervangen
  • 34,4% van alle bedrijven zou alle voertuigen binnen hun wagenpark door EV’s kunnen vervangen
  • Als alle klanten die in staat geacht worden geacht om op EV’s over te stappen dat ook daadwerkelijk deden, zou hun collectieve benzineverbruik met ruim 42% dalen en hun dieselverbruik met iets meer dan 30%. Door deze brandstofbesparingen zou hun collectieve CO2-uitstoot met 31% dalen.

En in België?

In alle onderzochte landen zou minstens de helft van alle personenauto’s en lichte zakelijke voertuigen door elektrische voertuigen kunnen worden vervangen. Volgens de data zijn Nederland en Groot-Brittannië de landen met het grootste potentieel voor elektrificatie. In deze landen zou 70% van alle bedrijfswagens kunnen worden geëlektrificeerd. Zij worden gevolgd door Frankrijk (67%) en Duitsland (61%). België scoort iets minder goed dan onze buurlanden (56%).

Interessant is dat in de vier koplopende landen sprake is van een hoge beschikbaarheid van oplaadpunten. Van de 144.000 oplaadpunten die momenteel in de Europese Unie beschikbaar zijn, bevindt de meerderheid zich in Nederland (26%), Duitsland (19%), Frankrijk (17%) en het Groot-Brittannië (13%). België heeft met zijn 3038 laadpalen slechts 2,1% van het totaal in Europa in bezit.

Veel Europese steden hebben inmiddels strenge beperkingen opgelegd ten aanzien van de toegang van bepaalde voertuigen. Het doel hiervan is om de CO2-uitstoot terug te dringen. Zo wil de gemeente Londen dat alle voertuigen in de stad in 2040 uitstootvrij zijn. Naast beperkingen is er in veel regio’s ook sprake van incentives, zoals forse belastingreducties en aankoopsubsidies voor de aanschaf van elektrische voertuigen voor zakelijk en privégebruik.

‘De afstand van ritten vormt slechts een deel van de puzzel. De kosten, lokale oplaadinfrastructuur en oplaadtijd van elektrische voertuigen vormen eveneens belangrijke aandachtspunten voor wagenparkbeheerders die willen nagaan of EV’s een praktische oplossing voor hen zijn’, zegt Taco Van der Leij,Vice President de Webfleet Solutions Europe.

‘De data is in ieder geval duidelijk over het volgende: de ritten die de overgrote meerderheid van zakelijke personenauto’s en lichte bedrijfsvoertuigen maken in de door ons geanalyseerde sectoren zouden ook door EV’s kunnen worden gereden. Dit zorgt hopelijk nog meer interesse van de vele Europese bedrijven die de ambitie hebben om elektrische voertuigen aan hun wagenpark toe te voegen.’

#Auto #Fleet Management

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

FLEET Dealers FLEET Sector FLEET.TV TCO
Trending