600 BASF-werknemers ruilen wagen in voor fiets

Zes Antwerpse bedrijven krijgen via het pendelfonds een premie om duurzaam woon-werkverkeer te stimuleren. Voor chemiereus BASF uit de Antwerpse haven is er 195.000 euro weggelegd.

Met het geld wil BASF nog meer mensen via de fiets op het werk krijgen. “We bieden ons personeel immers leasefietsen aan. Intussen hebben al 600 mensen zich aangemeld. Dat betekent ook dat we de infrastructuur op de site van BASF moeten aanpassen”, zegt BASF-woordvoerster Lut Vande Velde.

De keuze werd gemaakt voor fietsstallingen en andere infrastructuur om die de overstap naar de tweewieler aantrekkelijker maakt. Daarnaast bouwt het bedrijf ook een fietssluis naar het bedrijventerrein. Zo hoeven fietsers niet langs de slagbomen aan de hoofd­ingang te passeren, wat tijdswinst oplevert.

Pendelfonds?

VeloVia het pendelfonds wil de Vlaamse overheid ecologisch verantwoorde verplaatsingen stimuleren met als doel het aandeel van de auto in het woon-werkverkeer tegen 2020 naar 60% te laten dalen. Nu is dat nog 70%. Of zoals bevoegd Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) het stelt: “We investeren in harde argumenten die chauffeurs bekeren tot een van de alternatieven voor de auto.”

Bedrijven die kans wouden maken op steun van het pendelfonds moesten uiterlijk op 1 mei 2017 een subsidiedossier indienen, waarna een selectie werd gemaakt. De subsidie bedraagt maximaal de helft van de kosten die aan de projectuitvoering verbonden zijn met een maximum van 200.000 euro en een projectduur van maximaal 4 jaar.

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!