Agentschap Wegen en Verkeer koopt 45 Opel Combo CNG’s

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) rijdt jaarlijks zo’n 10,3 miljoen kilometer met haar voertuigenpark. Om de impact van haar activiteiten op het milieu te reduceren koopt AWV voortaan steeds als het mogelijk is CNG wagens (Compressed Natural Gas; of gecomprimeerd aardgas) aan. AWV deed daarom een eerste aankoop van 45 Opel Combo’s. Dat komt overeen met zo’n 10% van haar vloot kleine bestelwagens.

Het merendeel van de voertuigen van AWV wordt gebruikt om de Vlaamse wegen te inspecteren. AWV zet nu in op de vergroening van haar wagenpark door de aankoop van 45 kleine CNG-bestelwagens ter vervanging van oude benzinewagens. Deze Opel’s zullen elk jaarlijks zo’n 15.000 km afleggen of 675.000 km in totaal. De nieuwe bestelwagens hebben een ecoscore van 75. Dat is beduidend beter dan het streefcijfer van de Vlaamse overheid. Die wil tegen 2020 een gemiddelde ecoscore voor bestelwagens van 67.

De voordelen van CNG

“Ik heb de grootste gebruiker van wagens binnen de Vlaamse Overheid – AWV is goed voor 22% van het hele wagenpark – gevraagd om het goede voorbeeld te geven”, zegt Vlaamse minister van Mobiliteit Ben Weyts. “Dankzij deze aankoop bestaat meteen 10% van het kleine bestelwagenpark uit zeer milieuvriendelijke voertuigen”.

Ook bij Opel Belgium verheugt Guy Van Gaever, Manager B2B, zich over de aankoop. “De voordelen van gecomprimeerd aardgas spreken voor zich. Deze brandstof is aanzienlijk goedkoper dan benzine. Ook stoten voertuigen die op CNG rijden minder CO2 uit dan auto’s met vergelijkbare benzinemotoren.”

De Vlaamse overheid ondersteunt de aankoop van CNG-voertuigen door een vrijstelling voor de belasting op inverkeerstelling en de jaarlijkse verkeersbelasting tot 2020. Mede daardoor is de TCO (Total Cost of Ownership) in vele gevallen ook lager. In alle regio’s is het aantal CNG-stations ook constant aan het groeien.

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!