Alcopa diversifieert activiteiten en neemt participatie in Group François

Alcopa heeft een meerderheidsparticipatie genomen in de Groupe François, een leider in de Belgische circulaire economie. Deze in 1980 in Virton opgerichte groep specialiseerde zich in verpakkingsoplossingen op basis van hout, produceert houtpellets en exploiteert warmtekrachtkoppelingscentrales. Met zijn verschillende activiteiten realiseert de Groupe François een omzet van 70 miljoen euro en heeft ze meer dan 300 mensen in dienst in België, Luxemburg en Frankrijk.

De Groupe François past perfect in de investeringsstrategie van Alcopa. Het bedrijf heeft een zeer positieve economische cyclus ontwikkeld dankzij de grote synergieën tussen zijn verschillende activiteiten – hout wordt ten volle benut aangezien hetzelfde hout wordt gebruikt voor de productie van palletten, pellets en energie, zodat er zo goed als geen afval overblijft.

Bovendien is er veel vraag naar de producten van de Groupe François en bekleedt het bedrijf een leidende positie op de verschillende markten:

  • De jaarlijkse productie van meer dan 3 miljoen pallets van de Groupe François is een essentieel onderdeel van de wereldwijde toeleveringsketen, zoals blijkt uit de uitgebreide klantenlijst;
  • De 170.000 ton pellets die het jaarlijks produceert, zijn een van de weinige echt hernieuwbare energiebronnen, aangezien ze afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen en dicht bij het productiegebied worden verbruikt;
  • De 70 GWh groene stroom die elk jaar door de elektriciteitscentrales van de Groupe François wordt geproduceerd en in het net geïnjecteerd, levert een aanzienlijke bijdrage tot de duurzaamheid van de Belgische energiemix.

Ten slotte is deze transactie het resultaat van overeenkomende waarden tussen de huidige aandeelhouders van de Groupe François en Alcopa. Zij delen dezelfde overtuigingen op het gebied van duurzaamheid, langetermijnvisie op ontwikkeling en respect voor alle belanghebbenden. Door deze sterke band behouden de historische aandeelhouders van de Françoisgroep een belangrijk aandeel in de nieuwe aandeelhoudersstructuur van de groep en blijft het bestaande managementteam in functie.

Axel Moorkens en Damien Heymans, gedelegeerd bestuurders van Alcopa, verklaarden: “De investering in Groupe François vertegenwoordigt onze belangrijkste transactie van de laatste jaren. Het partnerschap op lange termijn dat we vandaag aangaan, is ook een nieuwe belangrijke stap in de succesvolle diversificatiestrategie van Alcopa. Wij zijn verheugd dat Groupe François tot de groep toetreedt en kijken ernaar uit om met onze medeaandeelhouders en het managementteam samen te werken aan de verdere ontwikkeling van de onderneming.

#Auto

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

FLEET Dealers FLEET Sector FLEET.TV TCO
Trending