Waar moet je op letten als je je wagenpark wil vergroenen?

Vergroening van het bedrijfswagenpark is al een hele tijd een belangrijk thema bij bedrijven en fleet managers. 2026 is vanuit het regeerakkoord de streefdatum: vanaf dan krijgen enkel elektrische bedrijfswagens nog een fiscaal voordeel toegekend. Maar hoe begin je aan die vergroening? Een betrouwbare partner vinden om de transitie te vergemakkelijken, is cruciaal. Wij geven alvast enkele tips in samenwerking met mobiliteitsaanbieder Alphabet.

Check de EV-bereidheid van je werknemers

Bekijk welke werknemers in aanmerking komen voor een elektrische wagen, zowel qua mogelijkheid tot het zetten van laadinfrastructuur als qua bereidheid om over te stappen naar een elektrisch voertuig. Alphabet heeft een online vragenlijst opgesteld  waarmee je het rijprofiel van je bestuurders kan  bepalen. Deze oefening kan als startpunt dienen om na te gaan of er een switch naar elektrisch rijden mogelijk is.

De bereidheid kan ook gestimuleerd worden via een bonussysteem. Enkele voorbeelden:

  • Als een werknemer een elektrische wagen kiest, krijgt die werknemer een percentage extra budget (bijv.voor extra opties.) Zo kan de werknemer met een beter uitgeruste wagen rijden, zonder een hogere TCO te genereren.
  • Als de werknemer een elektrische wagen (BEV) kiest, krijgt hij extra budget om tijdelijk een conventionele wagen te gebruiken (bijvoorbeeld om 14 dagen op reis te gaan). Dit extra budget kan opgenomen worden in het leasetarief via de Add-On Mobilty optie van Alphabet.
  • Voor plug-in hybrides zijn er dan weer systemen waardoor de werknemer een deel van zijn brandstofkosten zou moeten terugbetalen indien hij onvoldoende elektrisch rijdt. Op die manier voorkom je dat een PHEV niet wordt opgeladen.
https://youtu.be/jMybBNpIFv0

Kies de juiste voertuigen

De actieradius van het voertuig is uiteraard belangrijk. Een vuistregel is: de actieradius van de batterij moet 150% van het dagelijks afgelegde traject zijn. Dus voor een werknemer die dagelijks 200 km rijdt, is dat een actieradius van minstens 300 km. Deze buffer zorgt ervoor dat de bestuurder zijn dagelijkse afstand kan afleggen zonder bij te laden tijdens de dag, ook in de winter, of bij ongunstige weersomstandigheden. Wanneer de medewerker ook op zijn werkplek of elders kan laden, kan de actieradius groter worden, dat wil echter niet zeggen dat de 150% regel achterwege gelaten kan worden. Daarnaast is uiteraard ook de juiste laadinfrastructuur nodig, op dit vlak kan je je best laten begeleiden door de specialisten van Alphabet.

Bereken de volledige TCO

TCO (total cost of ownership) is al langer het sleutelwoord in de fleet sector, – zeker nu de fiscale aftrekbaarheid een pak ingewikkelder verloopt en elektrische wagens op bepaalde vlakken meer kosten (laadpalen, financiering) en op andere vlakken minder (onderhoud, brandstof). Alphabet berekent het volledige kostenplaatje voor jou, hierdoor ben je zeker dat met alle factoren rekening wordt gehouden.

Alphabet maakt ook gebruik van een ‘Mobility Consulting Tool’ (MCT) waarmee ze het huidig wagenpark evalueert om op basis daarvan een aanbeveling te doen of elektrische voertuigen de beste keuze zijn voor het bedrijf en de werknemers. Elk bedrijf en elke bestuurder heeft namelijk zijn eigen eMobility behoeften en daarbij worden verschillende factoren in acht genomen: de prijs en TCO van het voertuig, de verloning van de werknemers of een zeer doorgedreven duurzaam beleid van het bedrijf. Op basis van de antwoorden reiken de Alphabet experten een mobiliteitsoplossing op maat aan, inclusief de laadinfrastructuur thuis en op kantoor.

Neem laadinfrastructuur op in je mobility policy

Om een elektrische wagen op te laden, heb je een laadpaal nodig. Op het werk, maar steeds vaker ook bij de werknemer thuis. Hoe worden die kosten verdeeld? Hoe wordt alles terugbetaald? En wat wanneer de werknemer voor een ander bedrijf gaat werken of verhuist? Alphabet biedt een handige e-guide aan die inzicht geeft in de aspecten die men dient te overwegen wanneer men elektrische wagens, plug-in hybrides en de bijhorende laadinfrastructuur in de vloot wil integreren. Dankzij Alphabet’s partner Eneco en hun levering van 100% groene energie is het zelfs mogelijk om CO2-neutraal te rijden, van laden tot rijden.

Meer info over hoe Alphabet je kan helpen bij de vergroening van jouw vloot, vind je hier.

#Advertorial #Fleet Management

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine