Athlon drukt stempel op innovatiefestival Hack Belgium

Afgelopen weekend brainstormden duizend professionals en experts over een beter België op het driedaagse innovatiefestival Hack Belgium in Tour&Taxis. Bij de honderden ideeën die dat opleverde, stond het thema mobiliteit hoog op de agenda.

De razendsnelle ontwikkelingen in de informatietechnologie, de robotisering, de automatisering van taken, het internet of things, 3D-printen, drones, zelfrijdende auto’s: onze economie bevindt zich duidelijk op een kantelpunt. Na de stoom, de elektriciteit en de computer is het tijdperk van de digitalisering aangebroken.

Mobiliteitsexpert

Maar hoe moet die nieuwe wereld eruitzien? Over die vraag bogen zo’n zevenhonderd professionals zich op het innovatiefestival Hack Belgium. Samen met experts uit alle hoeken van de maatschappij staken ze de koppen bijeen op zoek naar oplossingen, technologieën en businessinnovatie voor een toekomstbestendig België. Athlon zette mee haar schouders onder de hackathon en trad op als klankbord en expert in duurzame en innovatieve mobiliteit.

Erwin Ollivier, CEO van Athlon: “Er komt zoveel op ons af dat de fundamenten van ons businessmodel gaat veranderen. Athlon kiest ervoor om dat niet te ondergaan, maar om onze manier van werken heruit te vinden. Initiatieven als Hack Belgium zijn ideaal om buiten de begane paden te treden en met nieuwe netwerken en inzichten in contact te komen.”

Wetgeving op de schop

Hack Belgium distilleerde veertien ambities voor de toekomst van België. Een daarvan luidt: België als World’s Mobility Brain, het kruispunt van de wereld, beroemd dankzij grootschalige, multimodale en duurzame verkeersstromen. Erwin Ollivier: “We zijn bijzonder ver van dat toekomstbeeld verwijderd. We ondervinden dagelijks dat ons land in een structurele file zit. Iedereen kent het probleem en iedereen gaat ervan uit dat de anderen het moeten oplossen. Het eerste wat we moeten doen, is onze gewoonten drastisch omgooien. Daarnaast moet de Belgische wetgeving op de schop: die biedt momenteel weinig manoeuvreerruimte rond mobiliteit en innovatie.”

Erwin Ollivier daagde de hackers uit: stimuleer autobestuurders om deel te nemen aan de deeleconomie. Wat die oproep opleverde? “Veel van de ideeën op Hack Belgium mondden uit in applicaties die de gewoonten van mensen moeten veranderen”, vertelt Ollivier. “Eén idee in het bijzonder trok mijn aandacht: een mobiliteitsplatform dat vraag en aanbod samenbrengt en mensen motiveert om aan autodelen te doen. Een interessant idee dat het waard is om nader te verkennen.”

BeMoTo en Kirch-off

Een van de mobiliteitscases die op dag drie van Hack Belgium het hoofdpodium haalde, was de app BeMoTo – Be Mobile Together. Die richt zich op mensen met een beperkte mobiliteit; in Brussel zijn dat tot 30 procent van de passagiers. De app signaleert in real time welke metroliften defect zijn. Daarnaast kunnen reizigers via BeMoTo hulp vragen of aanbieden en in ruil bijvoorbeeld gratis tickets voor het openbaar vervoer ontvangen.

Een ander mobiliteitsproject dat de meerderheid van de aanwezigen overtuigde, was Kirch-off: een platform dat consumenten en producenten van elektriciteit voor wagens rechtstreeks met elkaar wil verbinden. Handig, want heeft een elektrische wagen een opgeladen batterij, dan kan die energie op piekmomenten ingezet worden als stroomleverancier.

Dat twee mobiliteitsideeën de finale halen, verwondert Luc Blockx, chief Innovator bij Athlon, geenszins: “Mobiliteit is een thema dat de hele maatschappij aanbelangt: de infrastructuur eist enorm veel ruimte op, en laat dat in Vlaanderen nu net een schaars goed zijn. Ook het lawaai en de uitstoot van schadelijke stoffen speelt iedereen parten. Dat die verhoogde aandacht voor de maatschappelijke kost van mobiliteit zich in concrete businesscases vertaalt, is een goede zaak.”

#Business Driver #Fleet Management #Mobiliteit

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine