Athlon herziet leaseprijzen voor elektrische voertuigen

“De kosten voor leasing van EV’s werden in het verleden te hoog ingeschat”, bevestigt Ludovic De Borle, Product Manager bij Athlon.

Uit een analyse van de onderhoudskost, de verzekeringen en de restwaarde heeft leasingmaatschappij Athlon aangemoedigd om de maandelijkse huurprijs voor elektrische voertuigen (EV’s) naar beneden te brengen. Waarom?

Minde slijtage

Op het gebied van onderhoud zijn de conclusies van Athlon gelijkaardig aan wat we al kennen: de elektrische wagen heeft minder onderhoud nodig dan een wagen met een verbrandingsmotor. De reden: “een EV heeft geen verbrandingsmotor, geen koppeling en geen uitlaat en dus minder slijtagedelen. Bovendien hoeft er geen olie ververst te worden en slijten de remmen minder snel dankzij het regeneratieve remvermogen van de elektrische auto.”

Minder schadegevallen

Athlon nam ook de prijs voor verzekeringen onder de loep.

Ludovic De Borle : “Oorspronkelijk berekenden we de verzekeringspremie van al onze wagens op basis van de catalogusprijs en het aantal pk. Maar door die berekeningswijze viel een elektrische auto steevast duurder uit dan zijn equivalent op brandstof. Vandaag blijkt uit onze statistieken net dat bestuurders van EV’s minder schade veroorzaken aan hun wagen en dat die schade bovendien minder ernstig is.”

Om die reden heeft de verhuurder specifieke verzekeringsproducten ontwikkeld voor elektrische wagens. “Die zijn 30 procent goedkoper dan de oude verzekeringspremies”, weet De Borle.

Restwaarde blijft stijgen

Volgens Athlon is er weldegelijk een tweedehandsmarkt voor de EV’s. “Het leasecontract van de eerste elektrische wagens loopt af en ondanks het kleine aanbod merken we veel interesse. De bedragen die autohandelaars en particulieren ervoor neertellen liggen hoger dan de waarde die we er vier tot vijf jaar geleden voor hadden ingeschat. Dat laat ons toe om ook de huidige leaseprijs voor EV’s te drukken.”

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!