
De nieuwe Audi A5 is er sinds kort ook als plug-in hybride. En in de kleine lettertjes van het persbericht vond FLEET.be heel interessante informatie terug.
Plug-in hybrides lijken immers een comeback te kunnen maken in de Belgische wagenparken. De regering van de Arizonacoalitie werkt immers aan een regeling om PHEV’s terug fiscaal interessant te maken voor bedrijven. Belangrijk blijft echter te volgen wat de partijen precies voorstellen … en te weten wat de nieuwe WLTP-tests doen met de uitstoot van plug-in hybride wagens.
Vanaf 1 januari van dit jaar moeten alle nieuwe wagens immers de WLTP-test volgens de Euro 6e-bis ondergaan, die een stuk strenger is dan voorheen. En vanaf begin volgend jaar worden ook oudere wagens die nog op onze markt verkocht worden onderworpen aan deze test. Dat zal er bijvoorbeeld voor zorgen dat de CO2-uitstoot van plug-in hybrides fors stijgt. Er wordt gesproken van een vermenigvuldiging met factor twee of drie, wat uiteraard heel wat gevolgen kan hebben voor hun fiscale behandeling.
Glazen bol
Het wordt moeilijk om te voorspellen voor welke resultaten de nieuwe test zullen zorgen en of en hoe de nieuwe fiscaliteit, die momenteel door de regeringspartijen wordt ontwikkeld, hier rekening mee houdt. Wat we wel kunnen doen, is een test volgens de nieuwe homologatie, de zogenaamde Euro6e-bis norm, onder de loep nemen.
Ons proefkonijn is de nieuwe Audi A5. Voor het eerst in zijn geschiedenis (het model is een verderzetting van de A4) werd het model van een plug-in hybride aandrijflijn voorzien. Een forse ook, want de Duitse middenklasser pronkt met een elektrische autoradius van zo’n 110 km dankzij een flinke batterij van zo’n 25,9 kWh bruto.
Toch ligt zijn CO2-uitstoot niet zo laag als je zou denken, blijkt wanneer we de kleine lettertjes van het internationale persbericht lezen. In zijn minst krachtige 220 kW-versie noteert de A5 een CO2-uitstoot van 45-60 g/km als berline en van 47-60g/km als Avant. Kies je voor de krachtigere 270 kW-variant, dan houdt de berline het op 47-60 g/km en de Avant op 50-61 g/km.

En de oudere modellen?
Met die cijfers in het achterhoofd gingen we eens kijken bij andere modellen, die nog volgens de oude normen werden getest. De Volkswagen Golf bijvoorbeeld, geraakt 143 km ver op een volle batterij van zo’n 20 kWh. Het model pronkt daardoor met een CO2-uitstoot van 8-12 g/km. Een heel stuk lager dus. De BMW 3 Reeks plug-in hybride, een concurrent van de A5, haalt in zijn 330e-Touringvorm dan weer 88-91 km uit een volle batterij van 19 kWh. Die is iets kleiner dan die van de A5, maar desondanks noteert de BMW een CO2 van 23-24 g/km, de helft van zijn concurrent uit Ingolstadt.
Appelen en peren
De Audi A5 e-Hybrid toont met andere woorden dat de nieuwe Euro6e-bis norm een stuk strenger is dan voorheen. Dat een wagen met een dergelijke batterij maar net onder de grens van de 50 g/km weet te blijven, toont dat de bewering van een gemiddelde CO2-vermenigvuldiging met factor 2 of 3 zeker geen onderschatting is.
Weet dan ook dat wanneer u als wagenparkbeheerder nieuwe CO2-cijfers meekrijgt van de merken, u appelen met peren vergelijkt wanneer u ze naast die van oudere modellen legt. Hopelijk dringt dit besef ook door binnen de regeringskringen met een fiscale behandeling voor PHEV’s die aangepast zal zijn aan de nieuwe realiteit. Anders wordt het voor deze modellen… een zure fiscale appel om door heen te bijten.
#Fleet Management