Autodeeldienst MILES strijkt neer in Gent

Vanaf vandaag kan je in Gent als eerste Belgische stad autodelen met MILES. Opvallend: om tijdsdruk voor bestuurders te voorkomen, betaal je voor het aantal gereden kilometers dat je rijdt; niét per minuut. Je kan ook auto’s boeken via uur- en dagtarieven. In de nabije toekomst plant het Duitse autodeelbedrijf zijn aanbod ook uit te breiden naar Antwerpen en Brussel.

Aan de vooravond van de Week van de Mobiliteit kunnen mensen in Gent genieten van een nieuwe Mobility as a Service (MaaS) aanbieder. Het van oorsprong Duitse MILES start er met een wagenpark van een honderdtal voertuigen. Extra modellen, waaronder ook elektrische, zullen volgen in de komende weken en maanden. Staat ook op de planning: een uitbreiding naar Antwerpen en Brussel, zodra er voldoende voertuigen beschikbaar zijn en de voorbereidingen met de steden zijn afgerond. Dan kunnen ook city-to-city trips plaatsvinden: dat betekent dat enkele reizen van de ene stad naar de andere mogelijk worden.

Volgens de laatste cijfers van Autodelen.net zit autodelen dan ook enorm in de lift. Begin 2022 telde België al 194.000 gebruikers, goed voor 2,5% van alle landgenoten met een rijbewijs. Vandaag delen zeven keer zoveel Belgen auto’s in vergelijking met vijf jaar geleden.

Eerste buitenlandse markt

Een tendens die Oliver Mackprang, CEO van MILES, meenam in de beslissing van het autodeelbedrijf om België als eerste buitenlandse markt aan te boren. “Onze beslissing om naar België uit te breiden, is gestoeld op een nauwkeurige analyse. We vergeleken demografische gegevens, bevolkingsontwikkeling en -dichtheid, digitaliseringsgraad, percentage van autobezit, hoe vaak een verplaatsing via een specifieke vervoerswijze plaatsvindt, alsook de economische indicatoren en het politieke klimaat.”

Robin Gasthuys, Managing Director België voegt hieraan toe: “Vooral Gent biedt een groot potentieel. Een deel van de bevolking is al bekend met autodelen, al is er nog ruimte voor groei. De Gentenaren zijn zeer ruimdenkend en dat geldt ook voor de stad zelf. We zijn erg blij dat Gent onze eerste Belgische stad is en ons zo hartelijk ontvangt.”

Dat genoegen is wederzijds, aldus burgemeester van Gent Mathias De Clercq“Autodelen zit sterk in de lift in Gent. Om onze ambitie van 25.000 autodelers in 2025 te halen, juich ik iedere uitbreiding van het aanbod deelwagens toe. Zo maken we werk van de mobiliteit van de toekomst.”

Voor de Belgische lancering van MILES Mobility werden de afgelopen weken honderden zwarte Opel Corsa’s uitgerust met logo en de nodige apparatuur om deel uit te kunnen maken van de vloot van de grootste Duitse speler in deelmobiliteit. Athlon Belgium staat in voor de operationele leasing.

Deze samenwerking met Miles Mobility sluit perfect aan bij onze rol als mobiliteitsprovider. Het ondersteunen en waarmaken van alternatieve mobiliteit in België en haar grootsteden is daar een belangrijk onderdeel van. Want mobiliteit gaat verder dan autoleasing en elektrificatie is slechts een deel van de vergroeningspuzzel. We zijn dan ook opgetogen om samen met het ambitieuze Miles deelmobiliteit als duurzame mobiliteitskeuze verder op de kaart te zetten in België”, vertelt Karim Hassani, Business Development Manager van Athlon Belgium.

Gebruik

Een deelauto gebruiken van MILES doe je in een handomdraai. Bovendien krijg je als nieuwe gebruiker een krediet van €20 wanneer je je registreert met de code “MILES20” (geldig tot 31 oktober 2022). Na het downloaden van de app via Google Play Store of de Apple App Store en het digitale registratieproces, selecteer je het voertuig dat je op het oog hebt via een interactieve kaart. Huren doe je direct of na een gratis reservatie van tien minuten – langer reserveren kan maar is betalend. Na de rit beëindig je de huur via de app binnen het activiteitsgebied dat je kan raadplegen in de app. Je kan de auto ook in tijdelijke parkeermodus zetten (0,29 euro/minuut) – dit kan natuurlijk ook buiten het activiteitsgebied. 

Formules

Naast het standaardtarief (0,98 euro/kilometer) en tijdelijk parkeren (0,29 euro/minuut) zijn er ook verschillende formules van drie uur tot maximaal 30 dagen. Zo kost een reservatie van 3 uur en 40 kilometer €34. Een weekendje weg van 3 dagen en 150 kilometer kost €104. Die prijzen zijn telkens inclusief btw, brandstof, wegenbelasting, parkeertickets, onderhoud en autoverzekering. Per nieuwe rit betaal je één euro om de auto te ontgrendelen. Bovendien selecteert de MILES app naargelang je gewenste duur en afstand automatisch de voor jou meest interessante formule, zo betaal je nooit te veel. 

#Mobiliteit

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

FLEET Dealers FLEET Sector FLEET.TV EV Overview
Trending