Autonoom rijden: herstructurering van autoverzekeringen?

Concept 26

Door de komst van autonome wagens breekt voor de miljardensector van de autoverzekeringen een periode van radicale herstructurering aan, zo klinkt het vandaag op een panelgesprek van topniveau georganiseerd door Volvo Cars en Thatcham Research. Naar verwacht zal het aantal ongevallen immers verminderen met 80% tegen 2035, waardoor de verzekeringspremies sterk zullen dalen.

Uit onderzoek van Swiss Re en HERE bleek eerder deze maand dat technologieën voor autonoom rijden al tegen 2020 de verzekeringspremies met 20 miljard dollar kunnen verlagen. Momenteel zijn autoverzekeringen goed voor 42 procent van alle brutoschadeverzekeringen en vormen ze de grootste premiegroep wereldwijd.

Volgens Volvo Cars zal de verzekeringssector moeten reageren op deze enorme uitdagingen voor zijn bestaande bedrijfsmodel.

“De impact voor de verzekeringssector op middellange tot lange termijn zal hoogstwaarschijnlijk substantieel zijn. We mogen echter de werkelijke reden daarvoor niet uit het oog verliezen: minder ongevallen, minder gewonden en minder dodelijke slachtoffers. Autonome voertuigtechnologie is zonder meer de belangrijkste doorbraak van de voorbije jaren op het vlak van veiligheid”, zal President en Chief Executive Officer Håkan Samuelsson later vandaag zeggen op een seminarie in Londen getiteld ‘Een toekomst met autonoom rijdende wagens – Gevolgen voor de verzekeringssector’.

Peter Shaw, Chief Executive van Thatcham Research: “Autofabrikanten voorspellen dat grotendeels autonome wagens, die in staat zijn om bepaalde delen van de reis zonder tussenkomst van de bestuurder af te leggen, rond 2021 te koop zullen zijn. De ongevallenfrequentie zal ongetwijfeld ook drastisch dalen. Dat hebben we al ondervonden bij de introductie van Autonomous Emergency Braking (AEB) in tal van nieuwe wagens. Onderzoek door de NHTSA in de VS voorspelt dat er door het gebruik van autonome en geconnecteerde wagens tegen 2035 80% minder ongevallen zullen gebeuren. Wanneer een aanrijding toch niet kan worden voorkomen, zal de botssnelheid verminderen dankzij de prestaties van het systeem, met als resultaat een minder ernstig ongeval.”

Zelfrijdende wagens op de Britse wegen
Aunomous car_Volvo

Volvo Cars engageert zich volledig om de veiligheidsvoordelen van autonoom rijdende wagens te maximaliseren. Vorige week maakte de constructeur bekend in 2017 van start te gaan met Drive Me UK, het uitgebreidste proefproject voor zelfrijdende wagens op de Britse wegen, waarbij tot 100 wagens met inzittenden zullen deelnemen aan het verkeer. Het kadert in een ruimer programma om autonome wagens te lanceren, waarbij ook in Zweden en China gelijkaardige projecten worden georganiseerd.

“De autosector kan dit echter niet alleen”, zal Volvo’s Chief Executive Officer Håkan Samuelsson het publiek uitleggen. “We hebben de hulp van de overheid nodig. Het is cruciaal dat autofabrikanten en overheden samenwerken aan wetten en regels zodat we deze auto’s zo snel mogelijk kunnen gebruiken en levens kunnen redden.”

Sajid Javid, Brits minister van Bedrijfsleven, Innovatie en Vaardigheden: “Dankzij wagens zonder bestuurder zullen onze ritten sneller, schoner en veiliger worden. Het VK speelt dankzij onze hoogwaardige research een vooraanstaande rol in de ontwikkeling van de technologie om dat te verwezenlijken. Dit soort proefprojecten zal dan ook steeds couranter worden.

Dergelijke technologische doorbraken tonen aan dat we aan de vooravond staan van de vierde industriële revolutie. Dankzij onze vastberadenheid om op dat vlak pionierswerk te verrichten, trekken we de grootste spelers ter wereld aan voor tests in reële omstandigheden.”

De heer Samuelsson zal ook zeggen dat hij ernaar uitkijkt om er samen met de Britse overheid voor te zorgen dat deze technologie zo snel mogelijk kan worden geïntroduceerd.

“De komst van autonome voertuigtechnologie vormt een revolutie op het vlak van verkeersveiligheid”, zal de heer Samuelsson zeggen. “Volvo streeft ernaar dat tegen 2020 niemand nog sterft of ernstig gewond raakt in een nieuwe Volvo. Autonoom rijden is voor ons een cruciaal instrument om die doelstelling te verwezenlijken.”

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!