Bedrijfswagen aan de kant? KPMG’ers doen het voor 5 euro

Iedere dag dat een werknemer van KPMG zijn bedrijfswagen thuis laat, wordt hij of zij beloond met een vergoeding van vijf euro. Bij het consultancybedrijf zijn ze er alvast van overtuigd dat dit de juiste manier is om mensen uit hun bedrijfswagen te krijgen. Een maatregel die volgens KPMG een juiste variatie is op wat de regering nu voorstelt.

De federale regering voert twee parallelle systemen in, namelijk de “cash for car”-regeling en het mobiliteitsbudget. Voor Frank Vancamp, vennoot en mobiliteitsexpert bij KPMG, is de keuze duidelijk. “Cash for cars is een louter fiscaal verhaal en heeft slechts een beperkt effect, aangezien er vanuit de kant van de werkgever geen incentives meer zijn om het mobiliteitsverbruik te sturen.”

In haar mobiliteitsplan kiest KPMG daarom voor een mobiliteitsoplossing, waarbij de medewerkers zelf kiezen waar ze het deel van hun loon dat betrekking heeft op mobiliteit voor gebruiken. “We vragen niemand om zijn bedrijfswagen in te leveren, maar we bieden een systeem dat van dag tot dag flexibel is en waarin mensen proeven van alternatieven. We stimuleren alternatief vervoer met een incentive van 5 euro per dag, die wordt toegevoegd aan de eindejaarsvergoeding. Wie ervoor kiest om geen bedrijfswagen meer te hebben, of een kleiner model wil, kan het uitgespaarde geld voor andere dingen gebruiken, zoals bijvoorbeeld een e-bike, maar evenzeer voor extra vakantiedagen,” aldus Vancamp.

Besparing van 100 ton CO2

Een half jaar na de invoering van het mobiliteitsplan is Koen Maerevoet, CEO van KPMG alvast opgetogen met de resultaten: “We hebben ruim 880 000 kilometer minder afgelegd met de wagen, wat overeenkomt met een uitstootvermindering van ongeveer 100 ton CO2. Dit is de verdienste van al onze medewerkers, die op deze manier actief bijdragen aan het ontwarren van de verkeersknoop in ons land. Ons voorbeeld toont vooral aan dat duurzame mobiliteit, economische rendabiliteit en gebruikersgemak geen tegengestelden hoeven te zijn, maar elkaar zelfs kunnen versterken.”

In totaal hebben zowat 1000 werknemers van KPMG een bedrijfswagen.

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!