Bedrijfswagens, -fietsen en -motoren: de fiscaliteit van 2019 voor bedrijven en bestuurders

CO2-bijdrage, VAA,  kilometervergoeding (ook voor fietsen)… : dit kan je vanaf 1 januari 2019 verwachten!

CO2-bijdrage

Een werkgever die een bedrijfswagen ter beschikking stelt aan zijn medewerkers moet een solidariteitsbijdrage betalen (ook wel CO2-bijdrage genoemd). Die bijdrage wordt ieder jaar geïndexeerd.

In 2018 was het indexatiecoëfficiënt 1,2708. Voor 2019 wordt dat opgetrokken naar 1,2950. Om uw CO2-bijdrage te berekenen, kan u hier terecht!

VAA Bestuurders

Het minimum VAA stijgt in 2019 van 1.310 naar 1.340 euro.

Daar tegenover staat wel – toch voor wie meer dan het minimum betaalt – dat de CO2 referentiewaarden stegenvan 86 g/km in 2018 naar 88 g in 2019 voor dieselwagens en van 105 naar 107 g voor auto’s met benzinemotor. U kan uw VAA berekenen met de formules die u via bovenstaande link vindt.

Voor de wagens die al voor 1 september in circulatie waren, is dat goed nieuws, het VAA zal door hen immers dalen. Voor de wagens die nadien ingeschreven werden/zullen worden zal die hogere waarde de pil enkel maar verzachten. Waarom? Simpelweg omdat de overgang van NEDC naar NEDC 2.0 een CO2-verhoging van 10 tot 15% teweeg zal brengen, meer dus dan de paar extra grammen die de referentiewaarde stijgt.

VAA bedrijven

De verlaging van het VAA in 2019 voor de bestuurders laat zich ook voelen bij de bedrijven via de verworpen uitgaven.

Ter info: sinds 1 januari is het niveau voor verworpen uitgaven 17% voor bedrijven die hun werknemers een bedrijfswagen ter beschikking stellen zonder tussenkomst in de brandstofkosten en 40% indien er een tussenkomst is in de brandstofkosten (tankkaart of vergoeding) namens de werkgever.

Woon-werkvergoeding

Indien een werknemer zich verplaatst naar een vaste werkplaats voor meer dan 40 dagen per jaar, kan hij daar jaarlijks een vergoeding voor krijgen. In 2018 bedroeg die nog 400 euro, maar in 2019 stijgt hij naar 410 euro.

Indien er geen vaste werkplaats is, heeft een werknemer geen recht op deze vergoeding.

Kilometervergoeding – wagen

Voor werknemers die niet over een bedrijfswagen / -moto / -scooter beschikken, kan de werkgever voor een forfaitaire kilometervergoeding kiezen voor professionele verplaatsingen met het eigen voertuig.

Sinds 1 juli 2018 en tot 30 juni 2019 bedraagt die toelage 0,3573 euro per kilometer. Elk jaar op 1 juli wordt dit bedrag opnieuw overwogen. Binnen een half jaar zal er dus waarschijnlijk een nieuw cijfer gebruikt worden. Iets om te volgen dus …

Fietsvergoeding

De fietsvergoeding is een kilometervergoeding die een werknemer krijgt van zijn werkgever wanneer hij de fiets gebruikt om een deel van of zijn gehele woon-werkverplaatsing te maken.

In 2019 is deze vergoeding vrijgesteld van belastingen tot een bedrag van 0,24 euro per kilometer (tegenover 0,23 in 2018).

Belasting op inverkeerstelling

In Vlaanderen zijn elektrische motorfietsen niet meer onderworpen aan de belasting op inverkeerstelling (BIV). Daartegenover staat dat voertuigen hun BIV waarschijnlijk geïndexeerd zullen zien. Iets om te blijven volgen …

In Wallonië beraadt het Parlement zich over een hervorming van de autofiscaliteit. Drie pistes werden in een universitair rapport onderzocht. Wij vernamen wel uit betrouwbare bron dat een hervorming pas tijdens de volgende legislatuur plaats zou hebben, gezien de opgelopen vertraging.

Hetzelfde scenario geldt voor Brussel!

#Business Driver #Fleet Management

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine