Bedrijfswagens: trek eens aan de flosh

Het minste wat je mag verwachten van politici is dat ze toch wat verder kijken dan hun politieke neus lang is. Maar deze week bleek weer dat we gezegend zijn met een generatie kortetermijndenkers met al even korte neuzen.

flosh (1)

Pieter Timmermans (VBO) pleit in FLEET nog voor een sereen en allesomvattend debat rond de bedrijfswagen en de mobiliteit maar moet – wellicht tot zijn eigen frustratie – vaststellen dat het weer ideetjesweek was. Alexander De Croo stak het vuur aan de lont in de Zevende Dag. Hij opperde dat het fiscale gunststatuut van de bedrijfswagen wat hem betreft mag herbekeken worden … als daar meer nettoloon tegenover staat voor de werknemers. Zolang dat niet het geval is, wil hij niet aan de bedrijfswagen raken.

De Croo mag dan wel uit een politieke dynastie komen, maar het klinkt als de uitspraak van een lichtgewicht. Een open deur die om de zoveel maanden wel eens wordt ingetrapt. Er valt geen eer te halen in het luchtledige, beste Alexander.

Al 20 jaar gaat het erover dat de mensen meer netto moeten overhouden van hun loon. Volledig akkoord. Maar het zal toch behoorlijk wat meer moeten zijn dan het wisselgeld dat nu op tafel ligt. Reken maar tussen de 400 en 700 euro per maand. Netto. Met het tax shiftje in zijn huidige vorm gaan we het niet redden. Dus zijn de uitspraken van Alexander per definitie gratuit.

Een discipline waar wel meer politici een patent op hebben. Zoals Laurette Onkelinx. Zij stelt zich in La Libre Belgique luidop de vraag of bedrijfswagens nog wel nut hebben. Want we subsidiëren er de vervuiling mee. Beste Laurette, lees er de resultaten van onze bestuurdersenquête eens op na. 90% kiest sowieso voor de auto, ook als je hun bedrijfswagen afneemt. En 3,5% stapt over op het openbaar vervoer. For your information: de NMBS dekt 25 van zijn werkingskosten zelf door betalende reizigers, de overige 75% is voor de belastingsbetaler. Subsidiëring, zei u?

Het zou fijn zijn dat er ook eens naar de mening geluisterd wordt van de burgers. Ook die met een bedrijfswagen. Zij zijn niet gediend van losse flodders zonder echte politiek visie. Politici lijken wel kinderen die op een draaimolen zitten en wie de flosh trekt, mag deze week iets over de bedrijfswagen zeggen. De nietszeggende woorden zijn nog maar net verdampt en de volgende schraapt zijn keel al om een stommiteit te debiteren. Het is een weinig verheffend schouwspel dat de gazetten vult maar verder weinig zoden aan de dijk brengt.

#Auto #Fleet Management

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

FLEET Dealers FLEET Sector FLEET.TV EV Overview
Trending