Binnenkort duizenden bedrijfswagens meer bij BNP Paribas Fortis?

bnp-paribas-fortisBNP Paribas Fortis kwam onlangs nog in het nieuws toen bekend werd dat het leasingmaatschappij Arval zou overnemen van het Franse moederhuis BNP Paribas Group. En nu komt de bank op de proppen met een soort extralegale verloning à la carte.

Bij de retailbank starten volgende week de sociale onderhandelingen op over een moderner loonstelsel voor 14.000 werknemers, zo bericht de krant De Tijd vandaag. De werknemers zouden daarbij een verregaande autonomie krijgen bij de samenstelling van hun eigen loonpakket. De bank is daarmee niet aan haar proefstuk toe: dit principe wordt al sinds begin van dit jaar toegepast voor de 1.300 kaderleden.

Aankoopbonnen

Het principe: de extralegale verloning of variabele vergoeding met een ander woord krijgen ze niet in cash maar in ‘units’, te vergelijken met aankoopbonnen. Daarmee ‘kopen’ ze een bedrijfswagen, een mobiliteitsbudget , IT-materiaal, opleidingen … maar het hoeft zelfs niet echt werkgerelateerd te zijn. Ook een fitnessabonnement of extra dagen verlof mag de werknemer in zijn mandje met voordelen leggen.

Aan vakbondszijde heeft men nog geen standpunt ingenomen om de eenvoudige reden “dat er nog geen concreet voorstel op tafel ligt.”

HR-Directeur Bert Van Rompaey ziet dit als een logische stap, zegt hij in De Tijd: “De one-size, fits all-loonvoorwaarden, dat loopt op zijn einde. Ik zie meer heil in een hyperindividueel loonpakket met een maximum aan flexibiliteit en keuzevrijheid. Uiteraard zullen werkgevers altijd een basispakket garanderen qua loon en groepsverzekering. Maar over alles daarbovenop zou de werknemer  moeten kunnen kiezen op basis van zijn persoonlijke situatie en voorkeuren. Een gepersonaliseerd loonbeleid is niet tegenstrijdig aan collectieve overeenkomsten, integendeel. Meer keuzevrijheid leidt tot een waardevoller pakket voor de werknemer, zonder bijkomende kosten voor de werkgever.”

Aan vakbondszijde heeft men nog geen standpunt ingenomen om de eenvoudige reden “dat er nog geen concreet voorstel op tafel ligt.”

 

#Business Driver #Fleet Management

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

FLEET Dealers FLEET Sector FLEET.TV EV Overview
Trending