Bizar: Euro 3-diesels waren niet vervuilend in 2019, maar wel in 2020

Tenzij u op een andere planeet woonde, zal het u niet ontgaan zijn dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een LEZ (Low Emission Zone) heeft ingevoerd.

Als gevolg hiervan zijn sinds januari 2019, dieselvoertuigen die voldoen aan de Euro 2 uitstootnorm (en lagere) en benzinevoertuigen die voldoen aan de Euro 1 norm (en lagere) niet langer toegestaan int de Brusselse LEZ.

“Deze aanscherping van de toegangscriteria heeft geleid tot een duidelijke vermindering van de uitstoot van verontreinigende stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid (stikstofoxiden, roetdeeltjes, enz.)”, wordt bevestigd door Leefmilieu Brussels, zonder verdere duiding te geven wat betreft kwantiteit. (lees verder onder de mini-enquête)

En in het jaarverslag 2019 dat Leefmilieu Brussel net publiceerde, lezen we deze prachtige vaststelling: “In 2019 is het aantal vervuilende voertuigen dat in Brussel circuleert met 70% gedaald”.

Ik ben natuurlijk geen idioot: dit betekent waarschijnlijk dat 70% van de betrokken voertuigen uit het Brusselse verkeer is gehaald.

Een heel vreemde formulering die me aan het lachen maakte.

Ik ben dus geen idioot, maar ik kan wel een slechte verstaander zijn. En dus kan deze zin betekenen dat Euro 3 (en hoger) diesels en Euro 2 (en hoger) benzines niet vervuilen. In 2019, tenminste.

Sinds 1 januari 2020 zijn Euro 3 diesels vervuilend, ze zijn immers ook verboden in de LEZ van Brussel. En in 2022 is het de beurt aan Euro 4-diesels. En dus kunnen we in de toekomstige jaarverslagen van Leefmilieu Brussel ongetwijfeld nieuwe grote verklaringen zonder precieze betekenis verwachten.

In elk geval is het zeker dat de “vervuilers op vier wielen” in 2019 inderdaad hebben bijgedragen aan de schatkist van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De onderstaande grafiek laat dit zien. Gelukkig voor een aantal automobilisten werden “de eerste boetes in april 2019 uitgestuurd”, zegt Leefmilieu Brussel. Vanaf dat moment was er een duidelijke afname van het aantal overtredingen…

Source : Leefmilieu Brussels – Jaarverslag 2019
#Auto

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine