Bosch schakelt versnelling hoger bij investeringen in nieuwe mobiliteit

Bij ons is Bosch voornamelijk gekend als leverancier van diverse technologieën voor de automobielsector. Bosch wordt nu ook fulltime mobiliteitsleverancier. En het is Bosch menens. Er werd een speciale afdeling Connected Mobility Solutions in het leven geroepen, die op termijn meer dan 600 personen zal tewerkstellen. Deze divisie zal zich toeleggen op de ontwikkeling en verkoop van digitale mobiliteitsdiensten. Bosch heeft niet gewacht op de ontwikkeling van deze cel. Het heeft nu al enkele opties de wereld ingestuurd. Dit werd meegedeeld ter gelegenheid van de Bosch ConnectedWorld IoT Conference in Berlijn.

System!e: geconnecteerd elektrisch voertuig

Zo heeft de Duitse groep zopas ‘system!e’ gelanceerd, een systeem dat een link legt tussen de onderdelen van een elektrische motor en de Bosch Automotive Cloud Suite.
Wat is dit precies, die Bosch Automotive Cloud Suite? Het is een platform dat gericht is op mobiliteitsgerelateerde diensten. Zo kan er bijvoorbeeld een waarschuwing gestuurd worden als er een spookrijder gesignaleerd is. Het is ook mogelijk om een preventieve diagnose uit te voeren of informatie uit te wisselen over geconnecteerde parkeerplaatsen.
Dankzij deze interactie kan Bosch webgebonden diensten ontwikkelen. Dit moet bijdragen aan meer slimme elektrische voertuigen. Zo zal het voertuig heel precies weten wanneer het moet opgeladen worden en waar deze oplaadbeurt kan plaatsvinden.  Dit alles wordt mogelijk gemaakt door een algoritme dat rekening houdt met de rijstijl van de chauffeur, de laadstatus van de batterij, het energieverbruik van de airco of verwarming, maar ook de topografie van het volledige traject en de actuele verkeerssituatie.
Voor de lange trajecten kan de chauffeur terugvallen op een zogenaamde “oplaad-assistent”. Op basis van nauwkeurige kaartgegevens, kan die assistent de chauffeur begeleiden in zijn zoektocht naar oplaadpunten. ‘System!e’ regelt ook alle betalingen.
Een aanvullende dienst kan het elektrisch voertuig ook integreren in het slimme huis. Zo kan het voertuig overdag overtollige zonne-energie aftappen van de installatie thuis en het ’s nachts – indien nodig – ‘teruggeven’.

Carpoolen

Tegen 2022 zal het aantal gebruikers van carpooling over de gehele wereld met 60% stijgen. Dit zou het totaal op 685 miljoen gebruikers brengen. Deze cijfers werden berekend door het statistiekportaal Statista. Een gat in de markt volgens Bosch. Met de overname van de Amerikaanse start-up Splitting Fares inc. (SPLT) wil Bosch er nu volop voor gaan. De start-up ontwikkelde een open platform voor ondernemingen, universiteiten en gemeentes om carpooling aan te bieden aan de talrijke pendelaars.

Op het moment dat men zich aan carpoolen wil wagen, is het vaak moeilijk om een onbekende in vertrouwen te nemen. De SPLT-app benadert mensen van hetzelfde bedrijf, die interesse tonen om samen naar het werk te gaan. Voor de rest beroept men zich op een algoritme: de juiste personen bijeenbrengen, de berekening van de reisweg in functie van het verkeer en het uur van aankomst en vertrek.

Verhuur van elektrische scooters

COUP, een filiaal van Bosch, ging in 2016 van start met het verhuren van elektrische scooters in Berlijn. In 2017 ging deze service ook van start in Parijs. Nu is het de beurt aan Madrid om in te stappen.

De teller van het aantal scooters staat momenteel op zo’n 3.500.

 

 

 

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!