Brussel: auto’s met een eco-stempel?

Mob

Het stond deze morgen in de krant Le Soir: de Brusselse minister van leefmilieu, Céline Fremault (cdH), gaat een voorstel indienen om auto’s te voorzien van een zichtbaar ecolabel met kleurencodes. Een systeem vergelijkbaar met wat we nu al zien op huishoudelijke toestellen. Met dit verschil dat de codes hier de uitstoot van het voertuigen zouden weergeven. Het systeem zou in een eerste stadium vrijwillig zijn en zou gebaseerd worden op de ecoscore van het voertuig. Geel voor een ecoscore tussen 65 en 75, turkoois voor ecoscores hoger dan 75 (dat zijn dan de minst vervuilende voertuigen). En voor de meest vervuilende (lager dan 65) zou er dan geen label zijn.

Alle vervuilende auto’s verbieden ?

Dit zou pas de eerste stap zijn in een langetermijnstrategie, waarbij vervuilende voertuigen uiteindelijk geweerd zouden worden bij uitstootpieken. Céline Fremault vindt daarmee niet het warm water uit. In veel grote Europese steden is dat nu al het geval. Dergelijke politiek zou ervoor moeten zorgen dat er binnen Brussel ook steeds meer zones met lage emissies komen. En alleen wie een auto met een lage uitstoot heeft, komt er nog in.

Het voorstel van Céline Fremault kan alleen succesvol zijn als het ook van toepassing is op auto’s die van buiten Brussel komen. Maar dat wordt niet door de minister ontkend.

 

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!