Brusselse autobelastingen stijgen op 1 juli

Vanaf 1 juli indexeert de Brusselse fiscaliteit de bedragen van de verkeersbelasting en de belasting op inverkeerstelling.

Net als in voorgaande jaren worden de jaarlijkse wegenbelastingtarieven geïndexeerd op basis van de inflatie.

Een belangrijke nieuwigheid dit jaar betreft de eenmalige belasting op inverkeerstelling: de tarieven worden nu jaarlijks geïndexeerd. De eerste indexering houdt rekening met de inflatie sinds 2019.

Door de complexe bevoegdheidsverdeling in België is deze indexering niet van toepassing op leasemaatschappijen. Voor lease-auto’s blijven dus de huidige tarieven (voor de registratiebelasting) van kracht.

Herinnering aan de criteria voor het bepalen van tarieven

Het bedrag van de belasting op inverkeerstelling wordt bepaald door het fiscale vermogen (pk, berekend op basis van de cilinderinhoud) of door het thermisch vermogen (in kW). De hoogste van deze twee parameters wordt in aanmerking genomen).

Voor deze belasting wordt ook rekening gehouden met de leeftijd van het voertuig. De leeftijd van het voertuig komt overeen met het aantal jaren sinds de eerste gekende inschrijvingsdatum van het voertuig (in België of in het buitenland).

Het bedrag van de jaarlijkse wegenbelasting wordt bepaald door de pk’s van de motor.

Er is geen specifiek tarief voor hybride voertuigen. Het bedrag van de inschrijvings- en wegenbelasting voor hybride voertuigen hangt af van het motorvermogen van het voertuig. Je vindt deze informatie op je kentekenbewijs.

De tarieven

Je vindt deze informatie op je registratiebewijs.

Hier zijn de bedragen van de wegenbelasting voor auto’s, minibussen en gecombineerde voertuigen. Merk op dat de minimum registratiebelasting voor een elektrische auto €61,50 is.

Hier is de tabel voor de Brusselse wegenbelasting. De jaarlijkse wegenbelasting voor een elektrische auto is ook een minimum, namelijk €97,68.

Een supplement voor LPG

Voertuigen die jaarlijks wegenbelasting moeten betalen en op een mengsel van LPG en benzine rijden, moeten een extra wegenbelasting betalen.

#Auto #Fleet Management #Mobiliteit

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine