Catherine Free, Managing Director MG Belgium: “Het momentum voor betaalbare EV’s is er”

MG is – net als Polestar – een nieuw elektrisch merk op onze markt, zij het dan in een ander segment. En aan het hoofd staat ook een vrouw, Catherine Free. En beide van oorsprong Chinese merken werden bij hun opstart geconfronteerd met de COVID-19 pandemie. Nogal wat parallellen dus, maar er zijn ook vast verschillen in de manier waarop zij omgaan met de situatie.

U begon eind vorig jaar als Country Manager voor het merk MG in België en dan komt de coronacrisis annex lockdown. Hoe hebt u die ervaren als nieuw elektrisch merk op de markt?

Het contract met Alcomotive voor de verdeling van MG is getekend in november van vorig jaar en ik heb mijn functie opgenomen in december. Dan is de go-to-market strategie heel snel opgestart met onze aanwezigheid op het Autosalon in januari van dit jaar. Gelukkig voor ons, want dat leverde toch veel interesse op van zowel particulieren als fleetowners. Die naambekendheid hebben we dankzij het Salon toch nog kunnen meepikken en dat is belangrijk voor een nieuw merk. Dan kwam COVID19 en vanzelfsprekend heeft dat een invloed op onze sales targets voor de rest van het jaar. Dat is zo voor alle merken. Vanuit MG Europe is er een support plan opgesteld om ons de komende maanden te ondersteunen. Ja kan eigenlijk zeggen dat we die go-to-market strategie nu herlanceren.

Welke mix verwacht u in sales tussen particulieren en fleetklanten?

We zullen daar de markt volgen. Tot nog toe hebben vooral particulieren gekocht maar velen daarvan hebben toch een BTW-nummer om van het fiscale voordeel te kunnen genieten. Maar natuurlijk is het fleet dat vooral de voortrekker zal zijn qua EV’s. Fleet benaderen vraagt wel zijn tijd, het is dus een langetermijnstrategie. Fleetklanten vragen ook totaaloplossingen met laadinfrastructuur, zowel bij de werknemers als op het bedrijf zelf. Dus daar werken we ook aan zorgenvrije oplossingen.

Ik verwacht wel dat we iets meer de particulier zullen bereiken dan de premiummerken. Dat leren we ook uit bevragingen. Wie die overstap wou maken naar een betaalbare EV bleef tot nog toe op zijn honger zitten. We zijn dan wel een mainstream merk maar als je kijkt naar de kwaliteit, de uitrusting en de prijszetting dan zijn dat toch troeven die in ons voordeel werken.

Zal de coronacris de transitie naar EV’s versnellen of juist vertragen?

Ik denk het eerste. Een voorbeeld is de snelle transitie van veel bedrijven naar telewerken, wat in se goed is voor de mobiliteit, het klimaat en het milieu. Het besef groeit dat we deze crisis ook een positieve richting kunnen geven door net nu in te zetten op meer duurzaamheid. Het momentum om over te schakelen naar nulemissie voertuigen was er al – zeker op politiek vlak – maar de consument struikelde meestal nog over de prijs. Daarom ben ik behoorlijk optimistisch dat betaalbare elektrische auto’s hun rol zullen spelen in deze transitie.

In de volgende editie van het magazine FLEET kan u het volledige interview met Catherine Free lezen. Hier kan u zich gratis abonneren.

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!