Alle bedrijfswagens elektrisch tegen 2025?

CD&V wil dat leasingbedrijven tegen 2025 alleen nog elektrische voertuigen aanbieden. Dat is één van de tien voorstellen die de partij naar voor schuift om de Belg groener te laten rijden.

De partij berekende dat vorig jaar van alle nieuw ingeschreven voertuigen slechts 0,28% elektrisch was. CD&V wil dat zo snel mogelijk naar 3% verhogen en is van mening dat de bedrijfswagens daar een substantiële bijdrage in kunnen leveren. “In 2015 reden er al ruim 830.500 van die auto’s rond in ons land, op een totaal van 5,56 miljoen personenwagens (15%). En hun aantal blijft maar toenemen”, zegt Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne. “Wij zijn voorstander van een mobiliteitsbudget, maar het fenomeen van de fir­ma­wagens zal daardoor niet verdwijnen – toch niet op korte termijn. Wij stellen daarom voor dat de ­leasingmaatschappijen hun vloot vergroenen via een afbouw­scenario voor klassieke wagens, zodat ze vanaf 2025 alleen nog elektrische of andere zero-emissie­voertuigen aanbieden. Op die manier kan het aantal elektrische auto’s vlot stijgen én geven de leasing­bedrijven het goede voorbeeld.”

Premies hervormen en meer laadpalen

Daarnaast pleit Bothuyne voor meer laadpalen, een eerlijke prijs voor de stroom uit die ­palen én een app waarop alle Vlaamse laadpunten zijn ­aangeduid. Tot slot wil hij de premies voor groene ­wagens hervormen. De christendemocraat stelt voor om de tegemoetkoming op te trekken voor e-auto’s die minder dan 41.000 euro kosten, en ze af te schaffen voor alle wagens die duurder zijn. “Want je koopt toch geen auto van 61.000 euro omdat je er een premie van 1.000 euro voor krijgt?”