CD&V wil inbeslagname bedrijfswagens mogelijk maken

Bij zware overtredingen kan een voertuig alleen in beslag genomen worden wanneer de overtreder ook de eigenaar van het voertuig is. Dat kan niet bij leasingwagens of zelfs bedrijfswagens in het algemeen omdat de bestuurder niet de eigenaar is.

Volksvertegenwoordiger Jef Van den Bergh (CD&V) heeft nu een wetsvoorstel ingediend dat dit wel mogelijk zou moeten maken. Hij krijgt daarbij de steun van Federaal Minister van Justitie Koen Geens. Het voorstel werd in 2015 al eens naar voor geschoven.

Het voorstel zou er komen op vraag van de politierechters. “Omdat ze geen eigenaar zijn van het voertuig, blijven roekeloze bestuurders onbestraft”, getuigt politierechter Peter D’Hondt.

Renta: “Een oorlogsverklaring”

Bij Renta zijn ze “not amused” met dit voorstel. Algemeen Directeur Frank Van Gool: “(Verkeers)criminelen lachen zich een breuk. Zij kunnen hun gang gaan en de straf is voor de verhuurder van de lease- of huurwagen. Onze sector werkt al jaren mee aan een vlottere inning van boetes en een betere identificatie van bestuurders, dit tot grote tevredenheid van overheid en politie. Dit soort voorstellen is een oorlogsverklaring aan onze leden”.

“20 jaar geleden heeft onze federatie trouwens de afschaffing bekomen bij de Raad van State van een gelijkaardige wet voor verbeurdverklaring van voertuigen waarmee gesmokkeld werd.  Wij zullen dan ook met alle juridische middelen vechten om deze onzin niet door te laten gaan. Eerdere voorstellen ter zake die door dhr. Van den Bergh werden opgemaakt werden reeds grondig door onze juristen bekeken. Zij maken brandhout van de principes”, klinkt Van Gool strijdvaardig.

“Gelukkig lezen we dat de andere meerderheidspartijen, Open VLD, MR en N-VA, eerst overleg willen met onze sector en bovendien zeer sceptisch staan tegenover een aantasting van het eigendomsrecht.”

 

 

 

 

 

#Business Driver #Legal

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

FLEET Dealers FLEET Sector FLEET.TV EV Overview