Clean Car of the Year: and the winners are …

2015_CZ_CleanWeek_33In het kader van de Clean Week organiseert Circuit Zolder samen met zijn mediapartners VAB, AutoGids/Le Moniteur Automobile en Effective Media dit jaar voor de vijfde keer de verkiezing van de Clean Car of the Year. De verkiezing vond plaats in Zolder op 21 april.

Elke constructeur werd uitgenodigd om deel te nemen met een of meerdere producten. De participerende groene wagens werden onderverdeeld in drie categorieën : Clean City Car, Clean Road Car en Clean Performance Car. Voor deze editie 2015 werd voor het eerst de titel “Clean Car Brand of the Year” toegekend. Deze titel is voorbehouden aan merken die minimaal met drie voertuigen aantreden en op die manier willen tonen hoe groen hun gamma is. De eer viel te beurt aan Mercedes. De jury bestaat uit een panel academici en autojournalisten. De eersten oordelen over de ecologische prestaties van de wagens terwijl de journalisten de wagens onder meer evalueren op hun rijprestaties.

Clean City Car of the Year

De “Clean City Cars” hebben een maximale CO2-emissie van 100 g/km en mogen geen dieselmotor hebben. Omdat ze vooral korte afstanden worden ingezet zien we hier ook volledig elektrisch aangedreven wagens zoals de Mercedes B-Klasse, de VW e-Golf of de Renault Zoe. Audi schreef de A1 met de 1.0 TFSI-motor in en Toyota rekent op de Yaris met Hybride aandrijving. Bij de kleintjes kwam Volkswagen e-Golf als eerste uit de bus.

Clean Road Car of the Year

“Clean Road Cars” worden vooral voor langere trajecten ingezet. Het interieur van deze wagens moet minstens plek bieden aan vier inzittenden en de CO2-emissie moet beneden de 115 gram per km blijven. Toyota dingt naar de titel met de hybride Grand Prius en de Auris HSD die over een benzinemotor en een elektromotor beschikken. De Japanse constructeur heeft vooral de verdienste dat ze reeds een hele vloot wagens met deze technologie op de weg hebben gezet. Audi kiest met de A3 e-tron voor een plug-in hybrid in combinatie met een 1.4 TFSI-benzinemotor. Mercedes gaat voor een gelijkaardig systeem door plug-in hybride technologie te combineren met een geblazen verbrandingsmotor. Volvo gelooft in een traditionele oplossing met een S60 turbodiesel. De voorkeur van de jury ging uit naar de Mercedes C300 Bluetec Hybrid omwille van de schone dieselaandrijving.

Clean Performance Car of the Year

2015_CZ_CleanWeek_106Clean Performance Cars zijn krachtige topklasseberlines of rasechte sportwagens met een milieuvriendelijke aandrijving. De motor moet minstens 204 pk sterk zijn maar de vierwielers mogen slechts 130 gram CO2 per km uitstoten. Volvo zet zijn plug-in hybride versie van de V60 in. Deze vierwielaangedreven break combineert een viercilinder dieselmotor met een elektrische aandrijving. Mercedes doet een gooi naar de titel met de S500 plug-in hybrid. Deze toplimousine beschikt vandaag over de meest vooruitstrevende hybride aandrijflijn (benzine en elektromotor). Tesla zet de volledig elektrische Model S in. Deze fraaie berline moet het hebben van een zeer krachtige elektrische aandrijving in combinatie met een vernieuwende gebruiksinterface en een exemplarisch grote elektrische autonomie. Tot slot toont BMW de sportwagen van de toekomst met de i8, een plug-in hybride sportwagen die bijzonder veel vermogen puurt uit de tandem van een 1,5 liter grote driecilinder en een elektromotor. Dit jaar werd Tesla met de Model S tot Clean Performance Car of the Year gekroond.

Verder werd de Nissan e-NV200 de Clean Van of the Year en de gespecialiseerd vakjury koos de Scania tot Clean Truck of the Year.

De prijzen werden aan de merkverantwoordelijken overhandigd door Minister Muyters in het bijzijn van Voorzitter Jaques Heynen.

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

Tags: Auto