Colruyt kiest voor Hyundai op waterstof

Hyundai ix35 Fuel Cell

Duurzaam ondernemen zit in het DNA van Colruyt Group. De aanschaf van een waterstofwagen kadert in de permanente wil van de groep om onderzoek te voeren naar duurzame mobiliteit.

Het is daarmee het eerste bedrijf dat dit soort wagen bestelt en zal testen. De medewerkers van Colruyt Group zullen de wagen, het gebruik en de inzetmogelijkheden uitvoerig testen en beoordelen. Op die manier wil het bedrijf meer leren over de voor- en nadelen van een wagenpark op waterstof.

Die ervaring zal interessante kennis opleveren voor DATS 24, de brandstofleverancier van Colruyt Group en pionier in het commercialiseren van CNG. DATS 24 ziet CNG als transitiebrandstof tot op het moment dat waterstof ook klaar is om bredere schaal gecommercialiseerd te worden. Met deze aankoop wil DATS 24 de technologie op de voet volgen om met waterstof op langere termijn ook een pioniersrol op te nemen.

Hyundai MoteurDe medewerkers zullen de ix35 FCEV tanken aan het waterstoftankstation van Colruyt Group op de site van het distributiecentrum in Halle. In 2012 investeerde de groep daar in de productie van waterstof door middel van groene energie, hetzij via de windmolen en de zonnepanelen, hetzij via aangekochte groene stroom. Het tankstation wordt momenteel gebruikt om 5 vorkheftrucks op waterstof te laten tanken. Zo werden er eind maart 2014 meer dan 1.000 tankbeurten met waterstof geregistreerd op de site voor een totaal van bijna 1.400 kg waterstof. Midden juni zullen er 8 bijkomende vorkheftrucks op waterstof rijden op het distributiecentrum in Halle.

Waterstofmobiliteit staat nog in de kinderschoenen in België. Hoewel Hyundai al sinds begin 2013 klaar is om wagens te leveren, ontbreekt het in België aan infrastructuur om de wagens te tanken. Op dat vlak zijn andere landen (zoals UK, Nederland, Denemarken,…) verder vooruit. Toch staat het eerste publieke waterstof tankstation in de steigers.

Volgens de planning zal een eerste publiek station in Zaventem operationeel zijn tegen begin 2015. Hier zullen zowel personenwagens als autobussen op waterstof kunnen tanken. De levering van de ix35 FCEV aan Colruyt Group is voorzien in de zomer.

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!