“Correct fiscaal advies is vandaag cruciaal en kan bedrijven een financiële kater besparen”

De wet Van Peteghem legt een blauwdruk neer richting de elektrificatie van de bedrijfsvloten. Een elektrificatie die trapsgewijs gaat, en die een langetermijnplanning vraagt. Foute beslissingen vandaag kunnen immers later als een boemerang terugkeren. De juiste informatie krijgen, is dan ook cruciaal, leren we van Quinten Vanderstraeten, Fleet Ambassador bij Hedin Automotive.

De constante in de wagenparkkosten die we momenteel kennen, neemt binnenkort een vlucht. Bij de bestelling van emissie wagens na 1 juli 2023, zullen gedurende de gebruiksduur namelijk een hoop kosten gaan stijgen. “Iets wat veel wagenparkbeheerders vergeten, is bijvoorbeeld de indexatie van de CO2-bijdrage. Deze wordt immers elk jaar met een factor vermenigvuldigd: maal 2,25 voor bestellingen vanaf 1 juli en de jaren nadien nog meer. Wie daar vandaag geen rekening mee houdt bij de opbouw van het wagenpark, krijgt binnen enkele jaren de rekening gepresenteerd, want die solidariteitsbijdrage is een maandelijks gegeven en moet voor elke wagen die door een werkgever aan werknemer voor privégebruik ter beschikking wordt gesteld, betaald worden. Die vermenigvuldiging kan met andere woorden een financiële kater worden”, aldus Quinten Vanderstraeten

Het lange termijnplaatje schetsen is dan ook steeds meer een rol die concessiehouders op zich nemen. “Klanten op de juiste manier begeleiden is cruciaal in deze transitieperiode”, weet de fleet ambassador van Hedin Automotive. “Hiervoor hebben we heel wat tools ter onzer beschikking. TCO-berekeningen die bijvoorbeeld een gelijkaardig elektrisch model kunnen vergelijken met het dieselequivalent. Niet alleen voor de kosten van dit jaar, maar ook voor de volgende jaren, en dit in functie van wanneer je de wagen aankoopt. Of een tool die de volledige CO2-uitstoot van je wagen in kaart brengt via data die de wagen verzamelt, om zo bedrijven te helpen hun doelstellingen op dat vlak te halen.”

Fiscaliteit bepaalt bestellingen

Die tools worden vaak gebruikt door de vele bedrijven die advies vragen bij Hedin Automotive. “Vooral bij de grote vloten zien we echt wel kennis van de fiscaliteit en de vraag om TCO-simulaties. Wij proberen als dealergroep onze rol te spelen door advies te geven en onze klanten zoveel mogelijk te ontzorgen: de keuze van de wagen, de financiering ervan, de bestelling van de laadpaal, … we proberen echt het principe van de one stop shop te hanteren en onze klanten van A tot Z te begeleiden. Het is nu eenmaal belangrijk om verder te kijken dan enkel de aankoopprijs en de pure verkoop van het voertuig. Bij de kleinere vloten is er vaak wat minder kennis – meestal omdat zij geen dedicated fleet manager hebben – maar net dan komen die simulaties op lange termijn van pas”, aldus Quinten.

Geregeld gebeurt het immers dat wagenparkbeheerders expliciet vragen naar verbrandingsmotoren voor hun vloot. “Voor sommige profielen blijft die ook een goede keuze en ook de plug-in hybride is na 1 juli nog niet dood en begraven”, aldus de fleet ambassador. “Niet iedereen kan immers thuis laden of heeft een rijprofiel dat bij een 100% elektrische wagens past. Maar we gaan steeds het volledige kostenplaatje schetsen. De aftrekbaarheid van brandstofwagens daalt immers en de CO2-bijdrage voor de werkgever en het VAA voor de werknemer stijgen – vaak fors. Eens de klant dit weet, zien we vaak dat er toch nog gekozen wordt voor een EV.”

De fiscaliteit bepaalt met andere woorden steeds meer de bestellingen, zien ze met andere woorden heel duidelijk bij Hedin. “In december hebben we duidelijk gecommuniceerd rond het verdwijnen van de 100% aftrekbaarheid van de brandstof bij plug-in hybrides. Toen zagen we duidelijk een stijging in de bestellingen van PHEV’s. Al moet ik wel toegeven dat we die versnelling nu, met nieuwe wijzigingen in de fiscaliteit vanaf 1 juli, niet opnieuw zien. Maar sowieso blijven de B2B-bestellingen sterk gestuurd door de fiscaliteit. Drie kwart van alle bestellingen bij Hedin Automotive in 2022 – dus zowel B2B als B2C – bestond uit elektrische of plug-in hybride wagens. Gedragen door de nieuwe fiscaliteit versnelt de elektrificatie van het wagenpark met andere woorden fors.”

Wil jij je laten adviseren door de specialisten van Hedin Automotive en je wagenpark laten optimaliseren? Neem dan hier contact op.

#Advertorial

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine