Dan toch een Autosalon? Nederlandse groep neemt datum én locatie Brussels Motor Show over

Enkele weken geleden kon u lezen dat de Belgische automobielfederatie Febiac geen autosalon zal organiseren in januari 2024. Door het afhaken van enkele merken, zou het evenement geen werkelijke representatie van de automarkt meer zijn. Een Nederlandse organisatie claimt immers nu de datum én de locatie van de Brussels Motor Show voor een eigen auto-event!

“Autofans hoeven echter niet te treuren. Eventorganisator 402 Automotive – in Nederland marktleider in het organiseren van autoshows-, komt in de traditionele Autosalon periode in januari 2024 met een innovatieve autoshow. Naast de introductie en presentatie van diverse automerken (dat klinkt ons bekend in de oren, red.), zal er veel aandacht zijn voor supercars en hypercars uit binnen- en buitenland, autosport en performance cars. Maar ook motoren komen terug in de nieuwe auto- en motorbeurs. De organisatie is momenteel in gesprek met verschillende merkverdelers om te bezien welke de juiste randvoorwaarden zijn voor deelname aan Autosalon 2.0″, lezen we in het persbericht van de Nederlandse evenementenorganisator.

Ronald van den Broek van 402: “Wij organiseren al meer dan 25 jaar autoshows in binnen- en buitenland. We merken nog steeds een enorme hype rond de auto en daarmee een fors groeiende belangstelling voor onze autoshows, zoals het langlopende JapFest of Supercar Madness. Meer dan 250.000 bezoekers trekken we op jaarbasis naar deze shows in binnen- en buitenland. Momenteel organiseren we een drietal indoorbeurzen in Nederland (Jaarbeurs Utrecht, Rotterdam Ahoy, Martiniplaza Groningen en de Brabanthallen in Den Bosch) en zijn we de komende jaren ook actief in Dubai (november 2023), Qatar en Saudi-Arabië (2024). Na het bericht over het wegvallen van het Autosalon van Brussel besloten we meteen om in januari 2024 ‘vol gas’ te geven op een nieuwe Europese Autoshow! En waar kan dat nu beter dan in de Europese hoofdstad?”

Autosalon 2.0

In Nederland zijn ze duidelijk jaloers op ons autosalon, een traditie die al jarenlang stand houdt in ons Belgenlandje, terwijl bijvoorbeeld het Autosalon van Amsterdam (AutoRAI) een veel moeilijkere geschiedenis kent. Toch zijn de Nederlanders ook niet blind voor de ‘tekortkomingen’ van het autosalon. Het mag immers iets interactiever, een weg die Febiac dit jaar trouwens ook al was ingeslagen. Het nieuwbakken autosalon wordt met andere woorden een mix van een tentoonstelling en een beleving.

“De nieuwe Autoshow wordt geen regelrechte kopie van het Autosalon”, vertelt van den Broeck. “We zien al jaren dat het publiek niet alleen statische presentaties wil, maar ‘geamuseerd’ wil worden met interactieve shows zoals de ‘Car Catwalk’, waar auto’s, influencers en andere special guests hun opwachting maken. Dit onderdeel is al enkele jaren ons handelsmerk waarmee we de bezoeker in extase brengen met het geluid van motoren, uitlaten en ander spektakel. Daarnaast diverse themapleinen met een selectie van de mooiste tuningcreaties, maar ook moviecars of een bijzondere collectie Formule-1 auto’s en andere iconen uit de autosport.”

Behoefte aan een nieuw Europees platform

Op dit moment is de organisatie in gesprek met belangrijke merkverdelers. De Nederlandsers geven alvast mee dat verschillende invoerders positief gereageerd hebben op het bericht dat er in België in januari een autoshow op de kalender blijft staan.

“Als organisatie gaat 402 Automotive steeds weer op zoek naar de juiste balans in entertainment, informatievoorziening en de promotie en verkoop van modellen. Sinds ook het Autosalon van Genève naar Qatar is verhuisd -gepland in oktober dit jaar-  is er niet alleen behoefte aan een nationaal salon voor de introductie en verkoop van personenwagens, maar ook behoefte een nieuw Europees platform voor supercars en hypercars. We hebben al toezegging voor een aantal bijzonder exclusieve automodellen die je kunt verwachten in de Dreamcar Hal”, besluit Ronald van den Broek.

De eerste editie van de nieuwe autoshow staat in ieder geval gepland van 17 tot en met 21 januari 2024 in de hallen 5 tot en met 9 en 11. Dit is dezelfde configuratie als het laatst georganiseerde salon afgelopen januari. Deze duurde negen dagen. In samenspraak met deelnemende merkverdelers zou de duur van de beurs nog aangepast kunnen worden.

#Auto

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine