De StreetScooter van Deutsche Post in vrije verkoop!

Bent u vertrouwd met de StreetScooter? Misschien denkt u aan een gemotoriseerde tweewieler? Het bedrijf in kwestie produceert wel degelijk elektrische fietsen en triporteurs, maar in deze bijdrage focussen we ons op het elektrisch aangedreven licht bedrijfsvoertuig die voor en door Deutsche Post DHL werd ontwikkeld. De Duitse logistieke dienstverlener is nu van plan om een gedeelte van de productie aan derden te verkopen.

U heeft het goed gelezen: Deutsche Post DHL gooit zich op de markt van de elektrische voertuigen. De fabriek in Aken produceert momenteel zo’n 10.000 voertuigen. Tegen het einde van dit jaar wil Deutsche Post DHL een tweede productiehal openen in Nordrhein- Westfalen. Het doel is om de huidige productie te verdubbelen, met de uiteindelijke bedoeling om de helft van de 20.000 eenheden aan de man te brengen. “Gemeentediensten, strategische partners en grote vlooteigenaars in Duitsland en Europa: in eerste instantie is dit de doelgroep waarop we mikken”, aldus Deutsche Post.

Voor onderhoud en herstellingen zouden de Duitse klanten kunnen terugvallen op een netwerk van 400 werkplaatsen. Het is vooralsnog onduidelijk hoe de rest van Europa zou bediend worden…

Het overblijvend volume is bestemd voor de Duitse en Europese vloot van de onderneming. Voor de levering van poststukken en pakjes is Deutsche Post van plan om zijn StreetScooter-wagenpark (minstens) te verdubbelen. Het huidige wagenpark bestaat uit zo’n 2.500 voertuigen.

Verschillende versies

“Het voertuig is ontworpen als werkinstrument. Qua afwerking staat het met andere woorden niet op hetzelfde niveau van een berline”, zegt Wim Neidlinger, directeur ontwikkeling van de afdeling StreetScooter bij Deutsche Post.

“Toch werden er totaal geen toegevingen gedaan op het vlak van de betrouwbaarheid”, verklaren Deutsche Post DHL en filiaal StreetScooter in koor. “De levensduur van de bestelwagens bedraagt 16 jaar. Ze zijn ontworpen om zes dagen per week ingezet te worden aan tien opeenvolgende uren per dag.” Zonder meer fraaie cijfers voor een elektrisch voertuig…

De klanten kunnen de StreetScooter kopen aan een basisprijs van 32.000 euro. Dit 4,71 meter lange voertuig beschikt over een laadvolume van 4,3 m³, in combinatie met een laadvermogen van 710 kilogram. Dit model is uitgerust met een batterij van 20,4 kWh en beschikt over een autonomie van 80 km. De snelheid is beperkt tot 120 km/h. Momenteel is dit het enige model.

Vanaf 2018 wordt het aanbod echter uitgebreid met twee andere versies: de Work L (8 m³) en de Work XL (ca. 20 m³).

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!