Deloitte wil autogebruik met 10% terugdringen

Deloitte kondigt de lancering van een nieuw mobiliteitsplan aan, met als doel zijn 3.800 medewerkers 10% minder kilometers te laten rijden met de wagen. Momenteel heeft zowat 3.000 van die medewerkers een bedrijfswagen. Het mobiliteitsplan is niet anti-auto maar het gebruik ervan wil men wel terugdringen.

Piet Vandendriessche, CEO Deloitte België: “Deloitte wil haar rol als duurzame speler in de maatschappij opnemen, en neemt vandaag het initiatief tot een multimodaal mobiliteitsplan. We willen niet afwachten tot het beleidskader en de infrastructuur in België zijn aangepast aan de verkeersrealiteit van vandaag. Daarom moedigen we met dit plan onze medewerkers aan om voor elke situatie stil te staan bij welk vervoersmiddel het beste aansluit bij zijn/haar individuele noden.”

Met het engagement om 10% minder kilometers te rijden, wil de organisatie haar bijdrage doen aan het verminderen van files. Een Belg verliest gemiddeld meer dan een werkweek per jaar in de file, zo toonde de Global City Mobility Index van Deloitte aan. De verkeersellende leidt naar schatting tot 4 à 8 miljard euro economische schade.

Een multimodale mobiliteit, afgestemd op individuele noden

Medewerkers zullen hun eigen mobiliteitspakket kunnen samenstellen, en hierin alternatieven voor de wagen kunnen opnemen. Zo hoopt de organisatie elke medewerker aan te zetten tot meer bewuste mobiliteitskeuzes.

De vervoersmiddelen die in zo’n pakket kunnen zitten, zijn het openbaar vervoer, de (elektrische) fiets, de wagen, deelwagens, carpooling. Ook kunnen medewerkers van Deloitte opteren voor combinaties zoals een abonnement op een stationsparking en een treinabonnement, of een fiets en een treinabonnement. Daarnaast wordt flexibel werken, thuis of in een van de lokale kantoren, aangemoedigd. Bovendien zet de organisatie in op een vereenvoudiging en verduurzaming van het wagenpark, met het structureel introduceren van elektrische wagens in de vloot en het terugbrengen van het aanbod modellen van 132 naar 10.

“Dit is geen keuze tegen de wagen. We willen onze medewerkers sensibiliseren om bewust te kiezen voor de mobiliteitsoplossingen en -combinaties die het beste aansluiten bij hun noden en die van onze klanten.” – Piet Vandendriessche, CEO Deloitte België

25% minder CO²-uitstoot

Het plan maakt deel uit van een breder duurzaamheidsprogramma.

Piet Vandendriessche: ”Met ons duurzaamheidsbeleid namen we het engagement op om de CO²-emissie met 25% tegen 2021 te reduceren. Mobiliteit neemt daar een centrale plaats in.”

Zo verhuisde de organisatie vorig jaar naar Gateway, een nieuw kantoor gelegen op de luchthaven. Het CO²-verbruik van Gateway ligt maar liefst 40% lager dan de 4 voormalige gebouwen die Deloitte betrok. Dankzij de ligging bij de luchthaven is Gateway ook uitstekend ontsloten via het openbaar vervoer. Zo zijn er rechtstreekse treinen naar Brussel, Leuven, Antwerpen en Gent en rijden er dagelijks meer dan 600 bussen af en aan. Verder is het kantoor voorzien van fietsparkings, laadstations voor e-cars, en pool-wagens.

Het mobiliteitsplan dat Deloitte nu lanceert is een volgende stap na eerdere initiatieven, waaronder de app Get2Work, die in realtime de snelste weg van verschillende vervoersmodi naar de bestemming berekent, een carpoolinginitiatief en een mobiliteitsproefproject in 2017 waaraan meer dan 900 medewerkers deelnamen.

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!