Deze elektrische wagens zijn voordeliger dan hun benzine- en dieselconcurrent

Naar jaarlijkse gewoonte publiceert LeasePlan de Car Cost Index, waarmee het het volledige kostenplaatje van een wagen schetst. De vergelijking tussen benzine- en dieselwagens enerzijds en elektrische wagens anderzijds levert alvast één belangrijke conclusie op.

“Het goede nieuws is dat de kosten van EV’s dalen en we zien de ontwikkeling van een sterke tweedehandsmarkt voor kwaliteitsvolle elektrische occasiewagens. Het slechte nieuws is dat de overheid er niet in slaagt om de nodige laadinfrastructuur aan te bieden om aan de marktvraag te voldoen”, weet de CEO van LeasePlan, Tex Gunning.

“Nationale en lokale beleidsmakers moeten nu hun schouders eronder zetten en investeren in een universele, betaalbare en duurzame laadinfrastructuur om iedereen in staat te stellen de overstap naar EV te maken. Ondersteuning van de overgang naar elektrische mobiliteit is de beste investering die overheden kunnen doen – EV’s zijn goed voor de automobilist, goed voor de luchtkwaliteit en een van de meest effectieve manieren om de klimaatverandering tegen te gaan.”

Segmenten naast elkaar gelegd

En dus moet de kost van elektrische wagens dalen, zeker in categorieën van de kleinste wagens. Want slechts in een paar landen is die competitief met die van wagens met een klassieke verbrandingsmotor (zie tabel hieronder). Ook in België is dit niet het geval, met gemiddeld 797 euro per jaar tegenover 686 en 709 euro voor respectievelijk benzine en diesel.

(C) LeasePlan

En ook in de Executive categorie, de hoogste zeg maar, zijn verbrandingsmotoren nog altijd competitiever dan EV’s. Een redenering die niet geldt in de tussencategorie. Daar zijn de elektrische wagens interessanter in heel wat Europese landen, met naast België ook Oostenrijk, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Italië, Nederland, Noorwegen, Portugal, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. Een belangrijke doorbraak voor de EV in Europa!

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!