D’Ieteren engageert zich om zijn CO2-uitstoot met 50% te verminderen tegen 2025

Deze doelstelling om de koolstofvoetafdruk te verkleinen is een van de twee kernengagementen van D’Ieterens duurzaamheidsstrategie, die de ontwikkeling van een duurzame en vlotte mobiliteit voor iedereen beoogt. Tegen 2025 moeten de mobiliteitsactiviteiten van de Groep D’Ieteren hun koolstofvoetafdruk met 50% verkleinen, meer bepaald voor de activiteiten op het gebied van fleetbeheer en logistiek en voor hun energieverbruik. Parallel met deze acties compenseert de onderneming nu reeds haar CO2-uitstoot om koolstofneutraal te zijn, om zo zijn klimaatverantwoordelijkheid te nemen en deze niet door te schuiven naar toekomstige generaties.

D’Ieteren meet zijn CO2-uitstoot en zet zich al meer dan 10 jaar in om die te verminderen.  Het bedrijf heeft beslist zijn ambities bij te stellen met het oog op de klimatologische noodsituatie.

In 2020 heeft D’Ieteren zijn CO2-uitstoot met meer dan 20% gereduceerd ten opzichte van 2019, het referentiejaar waarop de koolstofdoelstellingen voor 2025 zijn gebaseerd.

Die daling werd gerealiseerd doordat er minder nieuwe voertuigen en onderdelen werden geleverd aan de concessies en doordat meer werknemers van thuis uit werkten als gevolg van de gezondheidscrisis.

De eerste uitdaging voor D’Ieteren bestaat er dan ook in om die evolutie aan te houden nu we stilaan terugkeren naar de ‘normaliteit’, terwijl we tegelijk nieuwe acties implementeren om de CO2-uitstoot snel en duurzaam terug te dringen en zo de doelstelling voor 2025 te behalen.

Concrete acties

Er werden reeds heel concrete initiatieven geïmplementeerd sinds het begin van 2021 en we onderzoeken en/of ontwikkelen momenteel nog andere acties.Acties gelanceerd in het eerste semester van 2021.

Acties gelanceerd in het eerste semester van 2021

  • Exclusief gebruik van groene elektriciteit, waardoor we onze CO2-uitstoot met ongeveer 1.000 ton zullen kunnen terugdringen.
  • Versnelde implementatie van een groen mobiliteitsbeleid voor het personeel. Als aanvulling op de acties die we al hebben getroffen om multimodale mobiliteit en carpooling te stimuleren of de aankoop van een elektrische fiets te helpen financieren bijvoorbeeld, versnelt D’Ieteren nu de elektrificering van zijn wagenpark door personeelsleden aan te moedigen een elektrische of hybride wagen te kopen.
    D’Ieteren drijft niet alleen het aantal laadpalen bij zijn vestigingen gevoelig op, maar installeert ook standaard laadpalen bij werknemers die over een bedrijfswagen beschikken.
    Deze installaties worden uitgevoerd door het filiaal EDI (Electric by D’Ieteren), dat behalve de laadpaal zelf ook een herlaadkaart aflevert. Die kaart geeft niet alleen toegang tot het grootste openbare laadnetwerk in 25 Europese landen, maar maakt ook ‘split billing’ mogelijk, zodat de elektriciteit die werknemers thuis gebruiken om hun voertuig op te laden, kan worden doorgerekend aan de onderneming.
  • Aanmoediging van structureel thuiswerk, zodat werknemers wier functie dit toelaat, drie dagen per week van thuis uit kunnen werken (in plaats van twee dagen voor de crisis). Om telewerk aan te moedigen, betaalt D’Ieteren hun een forfaitaire vergoeding om de internet-, elektriciteits- en verwarmingskosten te dekken en voorziet de onderneming het personeel van adequaat bureau- en informaticamateriaal. Die maatregelen vormen een aanvulling op de opleidingen en de tips voor teambeheer vanop afstand, het behoud van een evenwicht tussen werk en privéleven, ergonomie en de alsmaar talrijkere communicatieacties.
  • Ingrijpende herziening van het leveringssysteem voor dringende onderdelen aan de concessies op basis van een doeltreffender bestellingenbeheer dat het aantal uitgevoerde ritten beperkt zonder daarbij te raken aan de klantenservice.

Andere projecten om de CO2-uitstoot te beperken, worden uitgewerkt.

Aangezien de doelstelling om de uitstoot tegen 2025 te halveren erg ambitieus is, zullen we de komende maanden en jaren talrijke projecten implementeren.

Hiertoe behoort onder andere de verkleining van de bezette bedrijfsoppervlakte, met name voor de retailactiviteiten, en de herinrichting van vestigingen zoals het distributiecentrum van D’Ieteren, in Erps-Kwerps. Het doel is tweeledig:

  • de energie-efficiëntie van de gebouwen maximaliseren;
  • nieuwe werkmethoden invoeren die enerzijds telewerk stimuleren en anderzijds de samenwerking op kantoor bevorderen.

D’Ieteren heeft ook beslist een alsmaar groener mobiliteitsbeleid voor het personeel uit te werken. Samen met haar filiaal Mob Box, gespecialiseerd in het adviseren van ondernemingen op het vlak van mobiliteit, zal de onderneming daarom een audit uitvoeren om de mobiliteitsgewoonten van het personeel nauwkeurig in kaart te brengen. Zo kan ze gerichte maatregelen nemen om de CO2-uitstoot terug te dringen en tegelijk de tevredenheid van het personeel te verhogen.

Het gebruik van groene stroom voor het opladen van voertuigen bij medewerkers thuis of tijdens het telewerken is een project dat momenteel wordt bestudeerd.

Deze acties vervolledigen de milieu-initiatieven die al verscheidene jaren bestaan

Al sinds 2006 voert D’Ieteren via D’Ieteren Immo, het vastgoedfiliaal van de D’Ieteren-groep, een uitgebreid programma aan acties om de koolstofvoetafdruk van het vastgoedpatrimonium te verkleinen. Dat gebeurt onder meer door het beperken van het energieverbruik via monitoring van de prestaties van de installaties, door op deze sites groene elektriciteit te produceren, en door de zelfgeproduceerde energie op te slaan.

#Auto #Mobiliteit

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine