D’Ieteren wint het pleit van Latemse Audi-dealer

d-ieteren-si-ge24 November, Gent – De Gentse Rechtbank van Koophandel heeft vandaag beslist dat D’Ieteren geen schadevergoeding van 11 miljoen euro moet betalen aan de vroegere Audi-garage Latem Motors.

De zaakvoerder Philippe Schotte had tegen D’Ieteren een rechtszaak aangespannen omdat hij, door de gedwongen reorganisatie van het dealernetwerk van alle merken van de VW-groep, niet langer zijn Audi-concessie mocht uitbaten.

D’Ieteren Auto, de invoerder van de merken Volkswagen, Audi, Skoda, Seat en Porsche in ons land, kondigde in 2014 aan dat het zijn netwerk van 171 concessiehouders tegen 2020 wil terugbrengen tot 26 ‘market areas’ (een soort superconcessies) om de lage rendabiliteit van de dealers te verhogen. In iedere regio wees D’Ieteren een superconcessies aan, aan wie de andere garagehouders hun bedrijf verplicht moesten verkopen.

Opluchting

Schotte weigerde echter zijn zaak te verkopen aan MIG Motors, de toekomstige market area leader in Gent. Daarop zette D’Ieteren vorig jaar de concessie stop. Schotte stapte naar de rechter en eiste van D’Ieteren 11 miljoen euro als schadevergoeding voor onbetaalde commissies, bonussen en wisselstukken.

Hij kreeg echter geen gelijk van de rechtbank. De Gentse rechtbank van koophandel beoordeelde de hoofdeisen van Latem Motors als ‘toelaatbaar maar ongegrond’. Concreet betekent dit dat D’Ieteren geen schadevergoeding moet betalen aan de Latemse dealer. Schotte moet daarentegen zelf aan D’Ieteren 110.000 euro schadevergoeding betalen voor laattijdig betaalde facturen.

Deze uitspraak zorgt ongetwijfeld voor opluchting bij D’Ieteren. Want indien de rechtbank in het voordeel van de concessiehouder had geoordeeld, zette dat de deur open voor andere verongelijkte dealers om hetzelfde te doen.