Dit is de volgende uitdaging waar elektrische wagens voor staan

Het verschil tussen de vorige generatie elektrische wagens en de huidige is duidelijk: waar een EV tien jaar geleden nog met moeite meer dan 100 km kon afleggen op een volle batterij, zijn dat er vandaag zeker 3 à 400. De autonomie komt met andere woorden steeds dichter bij die van brandstofwagens, maar ook op andere vlakken willen elektrische auto’s stappen zetten.

Neem nu de nieuwe Kia Niro. De expressief getekende elektrische stadscrossover geraakt zo’n 460 km ver op een volle batterij, een meer dan behoorlijke prestatie, zeker in vergelijking met zijn rechtstreekse concurrenten en het feite dat de Niro zeker geen duur geprijsde premiumwagen is. Maar Kia wil meer dan enkel een grote autonomie. En naast een volledig elektrische versie kan je ook kiezen voor een hybride en plug-in hybride variant, waardoor het model de ideale instap is voor elektrisch rijden.

Jason Jeong, President van Kia Europe, omschrijft het als volgt: “De volledig nieuwe Niro is cruciaal voor ons evoluerende geëlektrificeerde gamma van de volgende generatie. De hertekende Niro is een van de vele baanbrekende Kia-creaties die blijk geven van de essentie van het nieuwe Kia-merk: vooruitgang mogelijk maken door innovatieve en duurzame producten van de volgende generatie aan te bieden die onze klanten inspireren om duurzame e-mobiliteit te omarmen.”

De batterij inzetten voor meer dan rijden alleen

Het gebruik van de batterij is hier een goed voorbeeld van. De meeste EV-batterijen kunnen enkel energie opnemen, om deze te gebruiken om de motor te laten draaien. De 100% elektrische versie van de Kia Niro kan echter met behulp van de aansluiting in het interieur en een externe stekker zijn batterij gebruiken (tot een minimum van 20% lading) om andere elektrische toestellen aan te drijven.

Ook de navigatie kreeg een update: de wagen zal zijn batterij warmen wanneer je naar een laadpaal gaat voor optimale laadprestaties. Aan die laadpaal kunnen wagen en app ook perfect samenwerken: je kan de laadsessie starten en controleren vanop afstand. En nu we toch over die app spreken: Kia lanceert iets genaamd “Last Mile Navigation”. Tijdens het rijden leidt het navigatiesysteem in combinatie met het Head-Up Display de bestuurder naadloos naar een bestemming en bij aankomst helpt de Last Mile Navigation-functie de reis te voet voltooien. Vanaf het moment dat de aandrijflijn is uitgeschakeld, neemt de app het over en leidt de gebruiker naar het eindpunt met behulp van Google Maps of Augmented Reality, zoals gewenst. Ideaal voor wie verschillende vervoersmodi combineert!

Groenestroomcertificaten

Tot slot zal Kia in het kader van zijn engagement voor duurzaamheid de laadactiviteiten van klanten opvolgen en de tegenwaarde in groenestroomcertificaten aankopen. Die certificaten worden vervolgens gebruikt door Kia’s partner, Digital Charging Solutions, om hernieuwbare energie terug naar het elektriciteitsnet te sturen, dat laadstations en andere elektrische toestellen zal aandrijven met groene stroom. Want een EV is pas echt groen als de elektriciteit die hem aandrijft op een ecologische manier werd opgewekt.

De Kia Niro bestaat zowel als elektrische wagen, maar ook in hybride en plug-in hybride vorm. De ideale instapper om kennis te maken met elektrisch rijden dus. Wil je deze diverse wagen graag ontdekken? Klik dan hier.

#Auto

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

Selected FLEET Dealers

KIA Nivelles 1400 Nivelles
Sterckx Motors 1500 Halle
Kia Vilvoorde by Carrect 1800 Vilvoorde
Kia Meise by Carrect 1861 Wolvertem
Van Gansen 2030 Antwerpen
Van Gansen 2180 Ekeren
Vermant Antwerpen-Zuid 2630 Aartselaar
Gilcon Leuven 3001 Leuven
Kia Lumens 3910 Pelt
Bullman Marcinelle 6001 MARCINELLE
Bullman Châtelineau 6200 CHATELINEAU
La Louvière Motors 7110 Houdeng-Goegnies
Novoto Kortrijk 8530 Harelbeke
Novoto Hooglede 8830 Hooglede
KIA Waaslandmobiel 9100 Sint-Niklaas
Kia Dendermonde by Carrect 9200 Dendermonde
Tiers by Novoto Zulte 9870 Zulte
/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine