Dit is Groen van plan met uw bedrijfswagen

De bedrijfswagen blijft de politieke gemoederen beroeren en heel wat partijen nemen graag stelling in rond het onderwerp. Na wetsvoorstellen van Open VLD en CD&V omtrent de vergroening van de vloot, opent Groen resoluut de aanval op de bedrijfswagen.

Vanmiddag stelde de partij Groen een klimaatpact (paKt 2030) voor waarmee het de CO2-uitstoot van ons land met 55 procent wil verminderen. En ook de bedrijfswagen maakt deel uit van dat plan …

Concreet komt het erop neer dat Groen het fiscaal voordeel voor een tankkaart al in 2020 wil schrappen. Twee jaar later, in 2022, wordt het startschot gegeven voor de afbouw van de fiscale voordelen voor de bedrijfswagen zelf.

Mobiliteitsbudget voor iedereen

Het budget dat hiermee vrijkomt, volgens de partij zowat 3 miljard euro, wordt gebruikt om een mobiliteitsbudget in te stellen voor alle werknemers. Hoe Groen de gevolgen hiervan wil aanpakken (de bedrijfswagen is vaak een onderdeel van het loon. Deze afschaffen ten kosten van een mobiliteitsbudget voor iedereen brengt een verarming voor die mensen met zich mee), is niet duidelijk. “Werknemers met een bedrijfswagen gaan honderden euro’s per maand moeten inleveren”, lazen we al in een reactie van N-VA bij monde van Anneleen Van Bossuyt.

Daarnaast plant de partij ook om de forfaitaire verkeersbelastingen af te schaffen ten koste van een slimme kilometerheffing, die een miljard extra in het laatje moet brengen.

Mede via dat extra budget willen de groenen ook het openbaar vervoer uitbreiden. “Tegen 2025 komen er 100.000 zitplaatsen bij op de trein, tegen 2030 gaan we voor een vermindering van de pendeltijd met 30 procent”, stelde Vlaams fractieleider Björn Rozska. En ook het budget voor fietsinfrastructuur gaat maal vijf.

#Fleet Management

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

FLEET Dealers FLEET Sector FLEET.TV EV Overview
Trending