Dit zijn de twintig populairste bedrijfswagens

Goed nieuws! Over de eerste tien maanden van het jaar gezien groeit de automobielindustrie voor het derde jaar op rij. Onderzoeksbureau JATO berekende dat er tot en met 31 oktober jongstleden 478.841 wagens werden verkocht in België. Daarmee doet de sector 2,68% beter dan vorig jaar in diezelfde periode.

Grootste groeier is trouwens de fleetmarkt. In de eerste tien maanden van 2017 groeide die immers met 5,72%, oftewel meer dan dubbel zo sterk als de markt in zijn geheel. Met 239.263 verkochte bedrijfswagens (zelfstandigen uitgezonderd) is sector trouwens goed voor een marktaandeel van 50%. De grootste stijgers in het bedrijfswagensegment zijn het verrassende Dacia (+60%) en Nissan (+37%). Ook Mercedes (+21%), waar Claire D’Haese enkele maanden geleden de nieuwe verantwoordelijke Fleet Sales BeLux werd, nestelt zich in de top drie. Daartegenover staat dat Mitsubishi (-37%), Honda (-40%) en DS (-32%) een minder jaar kennen.

Clichés bevestigd

BMW X1

“Met een Golf kies je nooit verkeerd” en “de fleetmarkt wordt gedomineerd door de Duitse premiummerken” zijn twee clichés die heersen over de automobielwereld. En de cijfers van JATO lijken deze stellingen ook te bevestigen. Bovenaan de lijst van populairste bedrijfswagens prijkt immers de Volkswagen Golf (6.006 eenheden), gevolgd door de leden van het Duitse triumviraat met de BMW X1 (5.770), Mercedes C-klasse (5.205) en Audi A4 (5.077).

Voorts blijkt uit de cijfers dat er ook heuse fleetmerken bestaan. Zo zijn de Duitse Drie grotendeels aangewezen op hun bedrijfswagens. Bij BMW is 75% van de verkochte wagens een bedrijfsvoertuig, Mercedes tikt af op 72% en Audi op 68%. Maar ook Volvo (76%) en Porsche (64%) bouwen grotendeels op een bedrijfswagenpubliek. Peugeot en Citroën zijn daarentegen veel minder in trek bij de bedrijven. Ze staan in de top tien van het algemene verkoopslijstje, Peugeot heeft met de 3008 zelfs de Car of the Year in de rangen, maar het fleetaandeel blijft hangen op respectievelijk 38% en 36%. Ook Ford (38%) blijft ver onder de 50%, nieuwe  Fleet en Remarketing Manager Roeland Vriens heeft er dus nog werk. Helemaal onderaan prijkt echter Toyota met 26%.

 

Een top twintig met de meest verkochte fleetmodellen en –merken vindt u hieronder terug:

 

#Auto #Auto #Business Driver #Fleet Management

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

FLEET Dealers FLEET Sector FLEET.TV EV Overview
Trending