e-Golf in leasing goedkoper dan dieselvariant

Bart Massin, program manager voor de elektrische transitie bij LeasePlan, nam een opvallend rekenvoorbeeld mee naar het Zero-Emission event. Hoewel de leaseprijs van een Volkswagen e-Golf hoger ligt, valt de totale kostprijs van de elektrische wagen toch goedkoper uit dan de populaire 1.6 TDI dieselvariant.

In een leasing aan 15.000 km per jaar kost de elektrische Golf immers 696 euro, terwijl dat bij de diesel neerkomt op 572 euro per maand. Doe daar nog de brandstof bij (150 euro diesel voor de TDI, 86 euro aan elektriciteit voor de e-Golf) en je komt aan een kost van 722 euro voor de diesel en 783 voor de elektrische wagen.

Substantieel voordeel

Bart Massin

Met die gegevens ging Massin aan de slag om de Total Cost of Ownership (TCO) te berekenen. Zo hield Massin onder andere rekening met de fiscale voordelen en aftrekbaarheid van beide wagens. Uiteindelijk kwam hij uit op een kost van 670 euro per maand voor de TDI en 623 voor de e-Golf, oftewel een voordeel van 47 euro voor de elektrische wagen.

Daarenboven pikt ook de bestuurder een graantje mee: de e-Golf heeft vanzelfsprekend een lagere CO2-uitstoot dan zijn dieselvariant en dat heeft dan weer een positieve invloed op het VAA, dat maar liefst 443 euro voordeliger is bij de elektrische wagen (1343 tegenover 1786 euro).

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!