Enquête | Elektrificatie van onze wagenparken: de vergeten risico’s?

Onze bedrijfswagenparken worden vanaf 2026 ontegensprekelijk richting elektrische auto’s gestuurd. Een nieuwe technologie, die bovendien teert op nieuwe infrastructuur zoals laadpalen en wallboxen. Zaken waar niet iedere fleet manager bekend mee is, of de risico’s van kan inschatten. Daarom starten FLEET.be en AON Belgium, specialist in het risicobeheer van wagenparken, samen een onderzoek.

De ervaring leert ons dat bedrijven heel wat verschillende strategieën hanteren in de aanloop naar 2026. Sommige ondernemingen elektrificeren nu al, andere gaan eerder stapsgewijs te werk. Sommige zetten heel hard in op opleiding en omkadering, andere gaan ervan uit dat medewerkers al genoeg weten over EV’s om hun eigen boontjes te kunnen doppen. En sommige rekenen het fiscale plaatje helemaal uit, met zelfs incentives in de car policy opdat hun bestuurders zo goedkoop mogelijk zouden laden, terwijl andere bedrijven er standaard van uitgaan dat EV’s de goedkoopste oplossing zijn.

Hebt u als vlootbeheerder al nagedacht over het vernieuwen van uw car policy? Weet u al wat u gaat doen wanneer uw bestuurders thuis een laadpunt willen? Of wat de verzekeraar zal zeggen wanneer u laadpalen laat installeren in de ondergrondse parkeergarage? EV’s branden immers niet meer dan auto’s met een brandstofmotor, maar ze zijn moeilijker te blussen, waardoor sommige brandveiligheidsorganisaties in het verleden al waarschuwden om laadpalen niet in ondergrondse parkeergarages te plaatsen. Of althans niet op te lage verdiepingen.

Enquête

Om in kaart te brengen of fleet managers rekening houden met deze soms vergeten risico’s, stelde FLEET.be in samenwerking met AON Belgium een enquête op. We gaan na hoe goed de Belgische wagenparkbeheerders zijn voorbereid op de elektrische toekomst, welke valkuilen ze vandaag nog tegenkomen en waar “het systeem” nog tekortkomingen vertoont. Helpt u ons mee? Het invullen van de enquête neemt slechts 4 minuten in beslag.

#Fleet Management

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

FLEET Dealers FLEET Sector FLEET.TV EV Overview
Trending