
Het gaat absoluut niet goed met Tesla in Europa. Na een terugval in de verkoop (of in ieder geval in de registraties) sinds het begin van het jaar, heeft Europa het bedrijf van Elon Musk een potentiële jackpot van een miljard euro gekost.
De registraties van Tesla’s zijn dit jaar gedaald in Europa en elders in de wereld. Alleen al in februari: -76% in Duitsland, -26% in Frankrijk, -49% in China. In België daalde het cumulatieve cijfer voor de eerste twee maanden met 50%. Alleen het Verenigd Koninkrijk lijkt tegen de trend in te gaan: +21%!
Deze dalende resultaten worden vaak toegeschreven aan de standpunten van Elon Musk, die zo dicht bij Donald Trump staat dat hij werd benoemd tot hoofd van het nieuwe Amerikaanse ministerie van Overheidsefficiëntie.
Tussen half december en eind februari smolt de kapitalisatie van Tesla als sneeuw voor de zon en daalde van 1.540 miljard dollar naar 950 miljard. Dat is bijna 600 miljard dollar in slechts drie maanden tijd.
En alsof dat nog niet genoeg is, heeft Europa Tesla nog meer geld gekost. Analisten hebben het over een miljard euro. Simpelweg door te besluiten de eisen voor CO2-uitstoot (CAFE-normen) te versoepelen.
Het einde van de “pools”
Om zware boetes van honderden miljoenen euro’s of zelfs miljarden euro’s te vermijden, besloten verschillende fabrikanten een pool (groepering) op te richten met een fabrikant die gespecialiseerd is in elektrische voertuigen om hun gemiddelde uitstoot te compenseren.
In 2020 en 2021 had Tesla een ‘pool’ gevormd met Fiat Chrysler (FCA, nu Stellantis), dat op dat moment een zeer vervuilend gamma had (voornamelijk verbrandingsmotoren en weinig hybrides).
Dit mechanisme was een cruciale bron van inkomsten voor Tesla in Europa op een moment dat het nog niet zo winstgevend was als nu.
FCA had Tesla honderden miljoenen euro’s betaald om zich bij de pool aan te sluiten en zware boetes te vermijden.
Het tijdsbestek dat Europa toekent zal bedrijven toelaten om hun strategie aan te passen, vooral met betrekking tot het opzetten van deze CO₂-krediet handelspools, zoals bij Stellantis, Ford en Toyota die een pool had gevormd met Tesla. Op korte termijn kan de beslissing van de Europese Commissie de Amerikaanse fabrikant volgens sommige analisten “beroven” van ongeveer een miljard euro.
Volvo en Polestar hadden ook een pool opgezet met Mercedes-Benz en smart. De jackpot die de dochterondernemingen van de Chinese autofabrikant Geely verloren, zou enkele honderden miljoenen euro’s bedragen.
#Auto