EV’s: Minder onderhoud? Zeker! Maar winst toch vooral fiscaal …

“Een elektrisch voertuig, dat heeft toch (bijna) geen onderhoud nodig”, het is een uitspraak die we al vaak gehoord hebben als argument om zo snel mogelijk aan de stekker te gaan. Maar klopt dit ook? We gingen op onderzoek. Samen met de specialisten van EuroFleet Consult maakten we ook de TCO-vergelijking tussen een benzinewagen en een EV … en dat levert interessante cijfers op …

Een elektrische motor heeft (veel) minder bewegende onderdelen dan een verbrandingsmotor. Bovendien is de architectuur veel eenvoudiger en is het concept an sich ook minder slijtagevoelig. Geen “joint de culassen” meer dus, maar ook geen olie- of luchtfilter of bougies, distributieriemen of koppelingen meer om te vervangen of olie die moet ververst worden. Om maar te zwijgen van de vele kunstgrepen die nodig zijn om de uitstoot van verbrandingsmotoren te beperken. Een katalysator vervangen is bijvoorbeeld ook een dure grap …

Het financiële voordeel volgens de constructeurs

Wat bestuurders van een EV – naast de aankoopprijs en het verbruik – dus ook interesseert is de kostprijs van het onderhoud. Maar hoeveel minder is dat dan in vergelijking met een verbrandingsmotor? We gingen de markt op en vonden enkele (maar niet veel) voorbeelden van merken die de vergelijking maken. Opmerkelijk: de cijfers liggen vrij ver uit elkaar.

Ford Mustang Mach-E

Ford communiceert voor zijn volledig elektrische Mustang Mach-E een besparing van meer dan 60% over 5 jaar/97.000 kilometer in vergelijking met traditionele benzinevoertuigen: € 287 vs € 793.

Bij BMW is men wat conservatiever in de vergelijking: bij een BMW 1 Serie kost Service Inclusive minimaal €339 (voor 3 jaar en 40.000 km). Voor een BMW i3 kost hetzelfde pakket €315.

De cijfers over winst op onderhoud bij EV’s liggen ver uit elkaar bij de constructeurs

Bij Audi schat men dan weer in dat de onderhoudskosten van een elektrische auto ruim 40% lager zijn dan een conventionele brandstofauto.

Volkswagen houdt het op 35% minder onderhouds- en reparatiekosten en beroept zich daarvoor op cijfers van het Duitse Institut Für Automobilwirtschaft (IFA). Uit onderzoek van IFA en DEKRA blijkt dat al in 2020 de totale kosten van een elektrische auto, inclusief stroom, regelmatig onderhoud en reparaties, 3,2 procent lager uitvallen dan bij een auto met verbrandingsmotor. Zelfs zonder milieusubsidies of de mogelijkheid om gratis op te laden mee te tellen.

Ook KIA verwijst naar een studie, namelijk die van Cap HPI. De experts in autogegevens becijferden dat de gemiddelde onderhouds- en servicekosten van elektrische wagens over een periode van drie jaar of 100.000 kilometer gemiddeld 23% goedkoper zijn dan benzinewagens.

De specialist aan het woord

Mark Pecqueur van de Thomas More Hogeschool beaamt dat EV’s minder onderhoud en herstellingen nodig hebben: “De eenvoudigste manier om te vergelijken, is alle onderhouds- en slijtagekosten van een verbrandingsmotor oplijsten en die herleiden naar nul voor de EV. Trek je alle kosten die gerelateerd zijn aan een verbrandingsmotor af en je komt ongeveer op een besparing van 20% bij een EV.”

Op de vraag welk onderhoud wel nog nodig is, antwoordde Mark Pecqueur als volgt: “Nazicht van batterijen is af en toe nodig maar is louter een inspectie, meer niet. De elektromotor vraagt eigenlijk geen nazicht maar deze wordt soms ook opgenomen in de inspectie. De koelvloeistoffen in het batterijpakket en (mogelijks) de motor moeten ooit vervangen of aangevuld worden maar het is zeer uitzonderlijk dat dit tijdens de lease zou voorvallen. Meestal pas na 8 jaar of langer. Een ander voorbeeld: airco blijft dan weer exact gelijk aan een conventionele wagen. Logischerwijs zouden banden en schokdempers iets sneller slijten door het hogere gewicht en vermogen maar de slijtage van beide zaken hangt weer sterk af van de persoonlijke rijstijl. Bovendien worden schokdempers gemonteerd die een zwaardere belasting aankunnen. Op zich vormt dat geen probleem.”

Pecqueur wil toch ook nuanceren als het gaat om herstellingen: “Elektrische motoren hebben soms ook defecten. Veel minder dan verbrandingsmotoren weliswaar maar dat cijfer is zeker niet nul. Er zitten bijvoorbeeld ook lagers in die stuk kunnen gaan. En wanneer dat gebeurt, is de herstelkost vaak veel hoger. Soms moeten de magneten er dan uit, wikkelingen moeten vervangen worden. Dat kost allemaal veel geld. Hetzelfde met batterijen. Dat worden service-elementen. We gaan die niet volledig vervangen als ze defect zijn, daarvoor zijn ze veel te duur. Dat betekent uit elkaar halen en bepaalde cellen herstellen of vervangen. Groep Valckenier bijvoorbeeld heeft een specifiek Battery Service Center en die hebben toch wel voldoende werk hoor. De technologie van EV’s is inderdaad minder slijtagegevoelig maar niet feilloos.”

Welk onderhoud heeft een EV wel nog nodig?

De aandrijving van een elektrische auto bestaat uit een elektromotor, een omvormer en een lader. Het traditionele onderhoud, waarbij bijvoorbeeld de motorolie vervangen wordt, is dus niet meer nodig. Het onderhoud van een elektrische auto bestaat voornamelijk uit een inspectieservice, het vervangen van een interieurfilter en het vervangen van remvloeistof. Maar ook de koelvloeistof van de batterij moet periodiek gecontroleerd worden. Idem dito voor de remmen, banden, ruitenwissers en lampen.

Aangezien elektrische auto’s uitgerust zijn met regeneratieve remystemen (eigenlijk een motorrem) mag je er ook van uitgaan dat de remslijtage minder is dan op een conventioneel voertuig. Concrete statistieken hebben we daar echter niet over gevonden. Een van de weinige slijtage-onderdelen waar de EV in het nadeel lijkt, zijn de banden. Door hun instant beschikbare koppel kunnen EV’s hevig accelereren. Maar dan nog blijft de bestuurder de belangrijkste variabele.

De scherprechter: TCO

De cijfers van de constructeurs wat betreft de winst in onderhoudskosten liggen vrij ver uit elkaar. En bij leasingmaatschappijen werden we ook niet veel wijzer omdat deze kosten vervat zitten in de totale maandelijkse leasingprijs. Daarom deden we een beroep op de specialisten van EuroFleet Consult die met hun Car Cost Advisor voor ons het verschil in TCO berekenden tussen een elektrische DS 3 Crossback en een DS 3 Crossback met dieselmotor. Ze gebruikten een offerte van Directlease als basis voor de berekening (48 maanden/30.000 km/jaar). In de berekening werd rekening gehouden met alle parameters die van toepassing zijn op de TCO: maandelijkse leaseprijs, fiscaliteit, energieverbruik, onderhoud, …

Benieuwd naar de volledige TCO-vergelijking?

Klik hier!

TCO-vergelijking:

DS 3 Crossback 50 kWh E-Tense So Chic 136 pk:

  • Catalogusprijs: € 37.772,46 (nettoprijs)
  • Maandelijkse leasingprijs: € 736,32
  • Maandelijkse TCO: € 895

DS 3 Crossback BlueHDi 130 Automatic Grand Chic (5drs) 131hp:

  • Catalogusprijs: € 32.517,99 (nettoprijs)
  • Maandelijkse leasingprijs: € 724,14
  • Maandelijkse TCO: € 1.010,84

Over de totale looptijd van de leasingcontracten is de TCO van de elektrische DS 3 Crossback dus € 5.560 lager dan die van zijn tegenhanger met een diesel.

Ook voor de bestuurder van de EV-versie is er winst: hij betaalt over de totale looptijd € 864 minder VAA dan zijn collega met de dieselversie.

Daaruit zal u leren dat de winst vooral geboekt wordt op het fiscale vlak en in mindere mate op het vlak van andere parameters zoals onderhoud en verbruik.

#Auto #TCO

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

TCO

FLEET.TV

FLEET Dealers FLEET Sector FLEET.TV EV Overview
Trending