FEDERAUTO lanceert startersgids voor urban mobility

federautologoSectororganisatie FEDERAUTO nam recent het initiatief om een startersgids ‘duurzame mobiliteit’ te ontwikkelen. Deze gids moet lokale besturen helpen bij de transitie naar lokaal duurzaam vlootbeheer.

De Europese Commissie heeft, naast de algemene milieu- en klimaatdoelstellingen, voor de automotive sector immers een strenge emissienorm van 95 gram/km vooropgesteld. Voor de autosector betekent dit dan ook een dwingende kracht om via creativiteit en R&D nieuwe aandrijftechnologieën te ontwikkelen om deze doelstellingen te behalen.

Deze maatregel stuwt als het ware de hele auto-industrie naar een nieuwere en milieuvriendelijkere technologie. De leden van FEDERAUTO investeren vandaag al volop in knowhow, opleiding en infrastructuur om tegemoet te komen aan de uitdagingen van de mobiliteit van morgen.

Wereldwijd is de auto-industrie al meer dan 20 jaar een diepgaande transformatie aan het voorbereiden om alternatieve aandrijflijnen in auto’s te ontwikkelen. Zo is een van de nieuwe technologieën de elektrische aandrijving in de vorm van volledig elektrische of hybride wagens en tweewielers.

Deze technologie is momenteel beschikbaar en biedt belangrijke kansen om het mobiliteitssysteem in Europa ingrijpend te verbeteren op vlak van gezondheid, klimaat en leefbaarheid.

Het idee om voor de eerste keer een algemene startersgids samen te stellen op maat van stedelijke en gemeentelijke besluitvormers gaat uit van de overtuiging dat het lokale beleidsniveau een cruciale rol te vervullen heeft bij de introductie van deze alternatieve technologieën.

Gezien de nieuwe lokale besturen geïnstalleerd zijn, zowel op gemeenteraads- als op provinciaal vlak en deze werk dienen te maken van hun meerjarenplannen, heeft FEDERAUTO het initiatief genomen een begeleidingsgids samen te stellen in samenwerking met 4IS,Ethias en Blue Corner.

FEDERAUTO wil via deze gids steden en gemeenten assisteren bij het vinden en definiëren van de toegevoegde waarde van alternatief rijden (elektrisch, hybride, CNG, LNG,…) als opstart naar duurzame mobiliteit. Zo worden ook antwoorden geboden hoe men duurzame mobiliteitsinitiatieven kan nemen op lokaal vlak.

Gaande van het opnemen van elektrische of alternatief aangedreven voertuigen in de eigen vloot, het voorzien van de nodige infrastructuur en signalisatie, keuze van businessmodel en sensibilisering op vlak van gebruik of onderhoud.

In het najaar 2013 zal FEDERAUTO Vlaanderen daarenboven de stad/gemeente belonen die een aantal concrete acties heeft ondernomen om de lokale (elektro)mobiliteit duurzamer en slimmer te laten verlopen.

FEDERAUTO zal hiervoor onder meer samenwerken met Eandis, VVSG en Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits. Op termijn zal het de bedoeling zijn om naast de lokale overheden ook de bedrijfswereld te betrekken in een duurzamer vlootbeheer.

De begeleidingsgids kan gratis opgevraagd worden via: ilse.struys@federauto.be

#Auto

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine