
De Arizonacoalitie heeft via het zogenaamde Paasakkoord de fiscaliteit van plug-in hybride bedrijfswagens aangepast. Concreet blijven ze langere tijd fiscaal interessant voor bedrijven. Maar nemen ze daarmee weer het kroontje over van volledig elektrische voertuigen?
Wie tot en met eind volgend jaar een elektrische wagen op naam van een bedrijf inschrijft, zal de kosten gelieerd aan deze wagen voor 100% fiscaal kunnen inbrengen en dat totdat deze wagen van eigenaar verandert. Dat stond al even vast en dat blijft het geval. Daarmee lag de weg richting een volledig elektrisch bedrijfswagenpark open. Ons land werd er zelfs voor gefeliciteerd op het internationale toneel.
De nieuwe regering is echter van mening dat nog niet iedereen klaar is voor elektrisch rijden, waardoor het fiscale achterdeurtje voor plug-in hybrides opnieuw werd opengezet. Al staat deze op een kier, een heel belangrijke kier…

Euro6e bis
Er staat immers een nieuwe Euronorm op til voor plug-in hybrides, de zogenaamde Euro6e bis, strenger dan voorheen. En dat zorgt voor hogere uitstootcijfers, die op hun beurt de aftrekbaarheid beïnvloeden. Blijft je PHEV onder de 50 gram, dan heb je een aftrekbaarheid tussen de 95 en de 100%, haal je een cijfer tussen 50 en 75 gram, dan is je PHEV voor 75% aftrekbaar. Oudere PHEV’s die dit jaar gekocht worden en onder de 50 gram vallen, krijgen eveneens een fiscale aftrekbaarheid tussen de 95 en de 100%, alles wat daarboven valt, is een fake hybrid. En noteer ook de brandstofkosten: die mag je vanaf 2028 sowieso niet meer fiscaal inbrengen, daarvoor zijn ze voor 50% aftrekbaar.
De CO2-uitstoot van je wagen monitoren, blijft met andere woorden belangrijk. Bij de overgang naar de nieuwe uitstootnorm zou deze immers maal 2 tot maal 3 kunnen gaan.

Welke gevolgen?
Als we de Ford Kuga PHEV en de Ford Explorer Electric, twee middelgrote SUV’s, gaan vergelijken, zien we dat beide modellen een concurrentiële leaseprijs hebben. Het nieuwe fiscale systeem zorgt ervoor dat plug-ins inderdaad een stukje interessanter worden, maar een aantal factoren spelen toch in het voordeel van een volledige EV:
- 100% aftrekbaarheid is niet gegarandeerd
- Afhankelijk van de CO2 kan deze 95 of 75% bedragen
- Brandstofkosten
- Elektriciteit is 100% aftrekbaar, de benzine 50% tot 2028, nadien 0%. Aangezien PHEV’s zwaarder zijn (een elektromotor en batterij wordt gecombineerd met een brandstofmotor) en naast elektriciteit ook benzine verbruiken, zal de brandstofkost met andere woorden hoger zijn
Hierdoor draait een TCO-vergelijking steevast uit in het voordeel van EV’s.

Conclusie
De zekerheid van elektriciteit is de doorslaggevende factor. Ja: indien het zogenaamde Paasakkoord gestemd zal worden door het parlement, worden PHEV’s interessanter vanwege hun fiscale behandeling. Maar desalniettemin zullen ze nooit dezelfde fiscale voordelen genieten als volledig elektrische wagens, die bovendien kunnen genieten van een eenvoudigere fiscaliteit. En eenvoud is haast even belangrijk voor een duidelijke toekomstvisie als het fiscale luik.
FLEET Connect biedt bedrijven toegang tot het netwerk van FLEET.be.
Om hun projecten en oplossingen te delen met de FLEET community.
Dit stuk is een samenwerking tussen FLEET Content Studio van Effective Media en Ford Belgium.