FLEET Research, deel 1 | Bedrijfswagens zijn nu al de motor van de elektrificatie! Twijfelde je daaraan?

De redactie van FLEET.be heeft een studie uitgevoerd om te proberen de evolutie van de autoverkoop tegen 2030 te schetsen. Het werd een compilatie van cijfers, interviews, analyses van verschillende gegevens: alles werd zorgvuldig onderzocht. Dit is het eerste deel van dit FLEET Research onderzoeks. Om de toekomst te kunnen schetsen, weet je best hoe de markt zich vandaag gedraagt. Dit is een analyse van de (meest recente) registratiecijfers.

Het is al enkele jaren een constante: meer dan de helft van de markt voor nieuwe auto’s bestaat uit bedrijfswagens (de auto’s van zelfstandigen meegerekend). Toch zijn er sterke regionale verschillen. Zo zijn 8 op de 10 nieuwe auto’s in Brussel bedrijfswagens: in de regio is er heel wat werkgelegenheid met veel bedrijven. In Wallonië het omgekeerde scenario, waar particulieren goed zijn voor driekwart van de nieuwe inschrijvingen. Vlaanderen zit in het midden met 4 op de 10 privé-auto’s, een derde leasewagens en een kwart aangekochte bedrijfswagens.

Bovenstaande tabel toont de evolutie van het aantal inschrijvingen van nieuwe auto’s per type brandstof/energie en dit moet je onthouden:

  • De verkoop van dieselauto’s bereikte in 2008 een hoogtepunt met bijna 80% marktaandeel. De daling begon pas echt in 2012. Vanaf 2015 versnelde de dalende trend tot 30% in 2019. Benzine nam een hoge vlucht en bereikte een hoogtepunt in 2019, met een marktaandeel van meer dan 60%.
  • Tot 2015 waren voertuigen met alternatieve aandrijflijnen zo goed als afwezig op de markt voor nieuwe auto’s. Toen diesel slecht presteerde, kwamen hybride aandrijvingen op, gevolgd door oplaadbare elektrische auto’s en aardgas, om in 2019 een gecombineerd marktaandeel van 7% te bereiken.
  • In 2020 hebben de alternatieve aandrijflijnen een nieuwe vlucht genomen en hun marktaandeel in één jaar tijd verdubbeld tot 15%. Vooral oplaadbare hybrides zijn in opmars. Vandaag lijken ze een populaire oplossing te zijn in een land waar er nog relatief weinig openbare snelladers zijn en waar relatief veel burgers hun auto thuis aan een gewoon stopcontact kunnen opladen.

Begin 2021 deelde FEBIAC deze cijfers betreffende de inschrijvingen per brandstoftype en per eigenaar met de redactie van FLEET.be. Het is duidelijk dat bedrijven, met 54% van de registraties van 2020, elektrificatie hoog in het vaandel dragen.

Schrijf u hier in en ontdek de volledige studie!

FLEET Study 2021

  • In 2020 was één op de vijf (20,5%) geregistreerde bedrijfswagens op de ene of de andere manier geëlektrificeerd (15,3% hybride motoren en 5,3% volledig elektrische motoren). Een primeur!
  • Het cijfer voor zelfstandigen bedraagt 15% (11,46% hybride en 3,45% elektrisch).
  • Dit aandeel is veel lager bij particuliere klanten, waar 6,78% van de inschrijvingen vorig jaar een geëlektrificeerde wagen betrof (5,55% hybride en 1,23% elektrisch).

De meest recente cijfers

De meest recente beschikbare cijfers zijn die van de inschrijvingen tot en met eind augustus 2021, die de FEBIAC ons begin september stuurde. Hieronder ziet u de belangrijkste bevindingen. Merk op dat wanneer we het hebben over “fleet” of “B2B”, dit zowel bedrijven als zelfstandigen betreft.

  • 57,1% van de inschrijvingen is afkomstig van bedrijven en zelfstandigen.
  • Bijna drie op de vier bedrijfswagens – 74,1% om precies te zijn – rijden nog steeds op diesel (de motor die de minste CO2 uitstoot).
  • Bijna één op drie (29,2%) fleetauto’s is geëlektrificeerd, met of zonder stekker. Slechts 10,2% van de particulieren die in 2021 een nieuwe auto kochten, koos voor een geëlektrificeerde versie (voornamelijk zelfopladende hybrides).
  • Fiscaliteit is een belangrijke hefboom om het aankoopgedrag van de B2B-markt te beïnvloeden. Deze markt grijpt veruit het meest naar de laadkabel(oplossingen die volledige aftrekbaarheid opleveren). Bedrijven en zelfstandigen zijn goed voor 87,8% van de inschrijvingen van 100% elektrische auto’s, 89% van de oplaadbare benzinehybrides en 95,3% van de oplaadbare dieselhybrides.

#Auto

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

FLEET Dealers FLEET Sector FLEET.TV TCO
Trending