FLEETLounge verwent haar gasten met een informatief debat rond rekeningrijden

PICT_20140424_191143

Is rekeningrijden de oplossing voor de toekomst? Dat was de hamvraag binnen het debat dat FLEET organiseerde rond het thema stadsmobiliteit.  

Tijdens het debat werden enkele goed gemikte stellingen voorgelegd aan een vierkoppig panel dat duidelijk bewees over de nodige kennis ter zake te beschikken. Het trio Joost Kaesemans (FEBIAC), Els Ampe (Brussels Schepen van Mobiliteit, Open VLD), Geert Popelier (VAB) werd aangevuld met Jean-Pierre Waeytens (Secretaris-generaal bij de Bouwunie), die deelnam aan het proefproject rond rekeningrijden.

Het was een pittig en geanimeerd debat waarbij de mening van FEBIAC (pro-rekeningrijden) en die van VAB (anti-rekeningrijden) regelmatig recht tegenover elkaar kwamen te staan. Brussel Schepen van Mobiliteit Ampe bleek vooral pleitbezorger van de uitbouw van het Brussels metronetwerk en nam de overheid op de korrel vanwege hun gebrek aan een doeltreffend lange-termijn beleid.

PICT_20140424_191613Over één ding waren de vier panelleden het alvast wel eens: het proefproject rond rekeningrijden was te kort en te kleinschalig om het rijgedrag van de deelnemers te doen veranderen. Maar dat er dringend maatregelen nodig zijn om onze verkeerscongestie bij de wortel aan te pakken, daar bestaat geen twijfel over.

Na afloop kwamen we tot de volgende slotsom: er is duidelijk behoefte aan een multidisciplinaire strategie waarin thuiswerk wordt gestimuleerd, de geografische inplanting van bedrijven wordt geoptimaliseerd en waarbij ook naar infrastructuur toe de nodige knopen worden doorgehakt. Wat dit land nodig heeft is een Superminister van Mobiliteit. We zijn benieuwd wat 25 mei voor ons in petto heeft.

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!