#FLEETMob17 : van 70% autosolisten in 2010 naar 23% vandaag bij Engie

De gas- en elektriciteitsdistributeur Engie heeft de resultaten van haar mobiliteitsplan met de titel “Let’s choose” voorgesteld. Van 70 % autosolisten (wagens met maar één persoon in) in 2010, ging Engie naar 23 % vandaag. 

Igor Lefebvre (Engie) – Picture : Union wallonne des entreprises

“Onze visie op mobiliteit is gestaafd op duurzaamheid en heeft drie doelen: de noodzaak tot verplaatsingen verminderen, gebruik van openbaar vervoer aanmoedigen en verplaatsingen vergroenen”, verklaart Igor Lefebvre, Sustainability & Environmental Manager, op een presentatie voor het netwerk van Mobility Managers dat georganiseerd werd door de Waalse ondernemersunie (UWE).

Verhuis dicht bij het Noordstation in Brussel

De hoofdzetel van Engie is verhuisd naar een locatie op 200 meter van het Brusselse Noordstation. “In dat nieuwe gebouw is het aantal parkingplaatsen beperkt: 380 plaatsen voor 3.300 werkposten (11,5 %)”, voegt Igor Lefebvre er aan toe. “Engie heeft collectief vervoer voorzien voor haar medewerkers vanaf vier plaatsen in de Brusselse rand naar de hoofdzetel.”

Daarenboven heeft Engie een manier gezocht om teleconferenties te promoten, net als telewerken (onder bepaalde omstandigheden), en de aanmoediging van carpoolen en fietsen. Tot slot heeft Engie ook een beleid in haar car policy ingevoerd dat de integratie van wagens met een lage CO2-emissie bevoordeelt.

Mobiliteitsbudget

In feite kunnen de medewerkers van Engie genieten van een mobiliteitsbudget dat quasi op maat gemaakt wordt. Voor een gelijkaardig bedrag mogen de werknemers kiezen voor hun parkeerplaats of een reeks mobiliteitsoplossingen (fiets, abonnement op openbaar vervoer, carsharing, etc.), de diensten (elektronisch materiaal, vormingssessies, waardebonnen voor Decathlon…) of extra-legale voordelen (extra verlofdagen, etc.).

Het resultaat van deze inspanningen is vandaag heel concreet waar te nemen via deze cijfers. Engie ging van van 70% autosolisten in 2010 naar 23% vandaag.

Ten voordele van de elektrische wagen…

Als een van de voornaamste spelers op de electriciteitmarkt, lijkt het haast logisch dat Engie een plan heeft dat de elektrische wagen favoriseert. Daarvoor heeft Engie simpelweg het budget van werknemers die voor de elektrische optie kiezen verhoogd. Daarnaast duurt het leasingcontractt voor hen slechts 48 maanden tegenover 60 voor de dieselrijders. Daarnaast kunnen deze werknemers gratis gebruikmaken van de laadpalen op de werkplaats en er wordt gratis een laadstation bij hen thuis geïnstalleerd. En via ALD Switch kunnen ze ten slotte gebruik maken van een andere wagen voor hun vakanties.

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!