Ford Explorer vervelt tot Europese EV

Zonet trok Ford het doek van zijn nieuwste EV: de Explorer! Een naam die bekend in de oren klinkt, maar een heel nieuwe weg betekent voor het Blauwe Ovaal.

De Explorer ken je misschien al die gigantische plug-in hybride SUV. Wel, de nieuwste Explorer ziet de zaken anders. Hij is gemaakt voor Europa – hij zal dan ook in Keulen gebouwd worden – en dat betekent een aantal aanpassingen om te kunnen aarden op het Oude Continent. Om te beginnen schrapt de SUV benzine uit zijn dieet, waardoor de Explorer een full EV is. En dat vernieuwde dieet zorgde voor een vermageringskuur. In lengte kromp de Explorer immers een stukje, om aangepast te zijn aan de Europese wegen en steden. Zo’n halve meter, meer bepaald. Klinkt veel, maar de Explorer die wij kennen, was dan ook een gigantische wagen. Deze Explorer EV blijft met andere woorden nog altijd een middelgrote SUV.

Qua design merken we meteen zijn avontuurlijke, maar vooral pure stijl op, met een elegant en simpel lijnenspel. En neem dat laatste zeker niet als een belediging op in een wereld van drukke autodesigns. We herkennen één grote lijn, die van achteren naar voren loopt en de wagen als het ware vooruit stuwt. Beeldspraak voor de weg naar een elektrische toekomst?

Trouwens, het lijnenspel mag sober zijn, maar de Explorer weet er zeker ook tussenuit te springen, kijk maar naar die opvallende lichten, zowel voor- als achteraan, de details op de C-stijl of zelfs het Fordlogo, dat nog nooit zo groot op de neus van een wagen stond te blinken.

Nieuw infotainment en “safe”

Binnenin profiteert de Explorer dan weer van die lange wielbasis die we van elektrische wagens gewend zijn. Ruimte aan boord is dan ook zeer goed, dat konden we uittesten tijdens een exclusieve preview van het model waarvan je het verslag in bovenstaande video kan bekijken. Bovendien zit dat interieur vol met slimmigheidjes. Het infotainmentscherm (15 inch groot, werkt op het vernieuwde SYNCMove-systeem dat over the air upgrades krijgt) kan je verschuiven. Niet alleen is dit handig tegen de invallende zon, je hebt er ook toegang mee tot een apart “kluisje” waar je bijvoorbeeld je portefeuille in kan verbergen wanneer je de wagen aan de rand van het bos parkeert voor je wekelijkse looptocht.

Tussen bestuurder en passagier zit dan weer 17 liter aan opbergruimte. Die kan je invullen op de manier die jij wil, want je kan er flessen water of zelfs een 15 inch laptop in kwijt, naargelang de “hulpstukken” die jij kiest. Een klevere vondst van de Amerikaanse constructeur!

Nu reserveren

Over de specificaties vertelt Ford momenteel nog niet heel veel, alles wordt voorlopig nog gehomologeerd, maar we weten wel al dat de Explorer in zo’n 25 minuten van 10 tot 80% wil kunnen volladen. Voor de andere cijfertjes hebben we trouwens wel een indicatie: onderhuids deelt de Explorer zijn platform met onder meer de Volkswagen ID.4 en de Skoda Enyaq, dus verwacht gelijkaardige prestaties. Vanaf vandaag kan je de wagen trouwens reserveren. De eerste modellen zullen begin 2024 in ons land rondrijden.

Foto’s Ford Explorer EV

#Auto

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

Selected FLEET Dealers

Smart Lab by AB Automotive 1000 Brussel
AB Automotive Brussel 1030 Brussel
Vanspringel Automobiles Brussel-Center 1060 Brussel
Vanspringel Automobiles Anderlecht 1070 Anderlecht
Vanspringel Automobiles Waver 1300 Waver
AB Automotive Vilvoorde 1800 Vilvoorde
Van Mossel Ford Zaventem 1930 Zaventem
Van Mossel Ford Deurne 2100 Deurne
Van Mossel Ford Lier 2500 Lier
Van Mossel Ford Wilrijk 2610 Antwerpen
Van Mossel Ford Mechelen 2800 Mechelen
Van Mossel Ford Brasschaat 2930 Brasschaat
Van Mossel Ford Kapellen 2950 Kapellen
Van Mossel Ford Leuven 3020 Herent
Peerlings 3900 Pelt
Business Centre Liège 4032 Ch
FordStore Verviers 4800 Verviers
Spirletautomobiles Trois-Ponts 4980 Trois-Ponts
Unicars Brugge 8000 Brugge
Unicars Oostende 8400 Oostende
Unicars Kortrijk 8520 Kortrijk
Unicars Diksmuide 8600 Diksmuide
Unicars Roeselare 8800 Roeselare
Unicars Ieper 8900 Ieper
CIAC FordStore Gent 9050 Gent-Ledeberg
Waasland Automotive 9120 Beveren-Waas
Thoen Aalst 9300 Aalst
Thoen Ninove 9400 Ninove
Thoen Zottegem 9620 Zottegem
Van den Poel Motors 9800 DEINZE
/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine