Gaat de tankkaart binnenkort op de schop?

Het is geen geheim dat minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) wil werken aan een fiscale vereenvoudiging. Eentje die voor meer netto geld op de loonbrief zorgt, maar dat geld moet natuurlijk ergens elders gevonden worden. In een uitgelekt (en nog niet definitief) rapport van de Hoge Raad voor Financiën worden alvast enkele extralegale voordelen in het vizier genomen, zoals maaltijdcheques… maar ook de tankkaart!

“Dat zijn typische voordelen (=maaltijd- en ecocheques, red.) waarvan enkel de werkenden genieten. Ook de tankkaarten die zij bij hun salariswagens krijgen, willen we aanpakken. Vandaag zijn dit eigenlijk omwegen om werknemers te belonen. In plaats daarvan willen wij alle werkenden rechtstreeks belonen op hun loonbrief. Dan kun je zelf kiezen waaraan je je geld uitgeeft. Bovendien kunnen veel werkende mensen, zoals ambtenaren bijvoorbeeld, vandaag die voordelen niet krijgen”, zo legt Herman Matthijs, professor Financiën en Begroting aan de Vrije Universiteit Brussel en voorzitter van de Hoge Raad van Financiën, uit op HLN.be.

In het rapport staat dan ook om de fiscale gunstregeling voor tankkaarten van het bedrijf af te voeren en zelfs te belasten via een Voordeel Alle Aard. De bedrijfswagen zelf komt dan weer niet in het vizier van de Hoge Raad, althans in het uitgelekte rapport. Op het definitieve advies is het immers nog wachten – minister Van Peteghem was zelfs nog niet op de hoogte van de inhoud – en zowel oppositie als meerderheid waren er als de kippen bij om enkele voorstellen af te schieten. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Lees ook: in 2019 stelde CD&V al voor om een VAA te laten betalen op het gebruik van de tankkaart.

#Fleet Management

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

FLEET Dealers FLEET Sector FLEET.TV EV Overview
Trending