Gedaan met de bedrijfswagen

Voiture sociétéDe actualiteit van de laatste dagen heeft nogmaals aangetoond dat de mobiliteit in en rond de Belgische steden een gigantisch probleem vormt. De Beci, de Brusselse ondernemingskamer, legt een origineel voorstel op tafel om de strijd aan te gaan tegen de files en de ecologische gevolgen ervan.

In de realiteit is het maatschappelijk probleem vaak dubbel. Aan de ene kant swingen de kosten van een woning rond grote steden de pan uit waardoor heel wat huishoudens wat verder van hun werk gaan wonen. Aan de andere kant is de loonkost in België voor de bedrijven zo hoog dat een bedrijfswagen vaak een goede oplossing is om de werknemer te belonen. Het komt er gewoon op neer creatiever te zijn. En daar komt Beci in het vizier…

Veel ondernemingen zoeken al alternatieven, door de keuze te laten tussen een firmawagen en een fiets, of een abonnement op het openbaar vervoer. Ook CD&V, Open Vld en Groen hebben wetsvoorstellen klaar om de omschakeling te maken naar een mobiliteitsbudget. Beci gaat nog een stap verder. “Breid dat budget uit met een fiscaal voordelige tegemoetkoming van de baas in de huur of hypotheek van een huis dicht bij het werk.”

Een firmahuis, als het ware… Het is een simpel idee, maar toch zal de invoering ervan niet van een leien dakje lopen. Het impliceert immers een wetswijziging, en geen kleintje. Bovendien hebben we toch wat bedenkingen… Het openbare vervoer moet de capaciteit hebben om de daling van de bedrijfswagens op te vangen. Bovendien vrezen we ook dat de prijzen van de woningen rond de steden zo mogelijk nog meer zullen stijgen door de invoering van deze wet.

#Fleet Management

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

FLEET Dealers FLEET Sector FLEET.TV TCO
Trending