“Geef prioritaire klanten de mogelijkheid om noodzakelijke voertuigen in bezit te nemen”

Febiac, Traxio en Renta hebben een gezamenlijke verklaring gestuurd om de balans op te maken van de impact van de maatregelen die de Nationale Veiligheidsraad heeft genomen. De sectorale federaties maakten van de gelegenheid gebruik om specifieke verzoeken aan de autoriteiten te richten.

Hoewel de showrooms verplicht gesloten blijven, hebben de autoriteiten bepaald dat bedrijven in de automobielsector noodreparaties en sleepwerkzaamheden aan particuliere en bedrijfsvoertuigen mogen blijven uitvoeren. “Dit wordt bevestigd door de verklaringen van de woordvoerder van het Nationaal Crisiscentrum, Yves Stevens,” lezen we in het persbericht dat Febiac, Traxio en Renta gezamenlijk verstuurden. “Wie echt de weg op moet, moet dat met een veilig voertuig kunnen doen. Ook passagiersvervoer en logistieke ondersteunende diensten zijn expliciet opgenomen in de lijst van essentiële diensten.

De ingevoerde preventie- en veiligheidsmaatregelen vereisen grote veranderingen in de manier van werken. “Niet alle bedrijven in onze sector hebben wellicht de technische of economische capaciteit om aan de eisen te voldoen, dus veel bedrijven zullen gesloten moeten blijven. Maar veel bedrijven zijn ook bezig met het opzetten van een hotline of een meldkamer, zodat ze noodhulp kunnen bieden aan degenen die dat echt nodig hebben.

Dit is ook wat de redactie de afgelopen uren heeft gezien op de sociale media.

De (para)automobielindustrie is zich bewust van de huidige problematiek en vraagt de overheid nog steeds om prioritaire klanten de mogelijkheid te geven om hun benodigde voertuigen in bezit te nemen via de bezorgservice.

“Het moet mogelijk zijn om een ambulance te laten leveren. De hele medische gemeenschap die de pandemie bestrijdt, moet kunnen vertrouwen op haar voertuig voor essentiële reizen. Iedereen die tijdelijk een auto of vrachtvoertuig nodig heeft om deze crisis het hoofd te bieden, moet kunnen vertrouwen op een huurauto.”

“Zware gevolgen”

Tot slot lezen we nog dit in het persbericht:

“De sluiting van verkoop- en verhuurbedrijven en vele andere bedrijven in onze sector, evenals de beperking van de diensten tot noodhulp, hebben ernstige en mogelijkerwijs langdurige gevolgen voor onze mobiliteitssector.”

“Febiac, Traxio en Renta roepen de regering op om de economische gevolgen van deze crisis voor onze bedrijven niet door de vingers te zien. We rekenen op de nodige steunmaatregelen die onze bedrijven zullen helpen om deze essentiële diensten te blijven leveren en zo het functioneren en de mobiliteit van onze samenleving te behouden, zowel tijdens als na deze crisis. Natuurlijk begrijpen en respecteren we ten volle dat de eerste prioriteit vandaag de dag is om de best mogelijke hulp te bieden aan degenen die ziek zijn of van wie de dierbaren ernstig ziek zijn geworden.”

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

Tags: Mobiliteit