Gert Van Leeuw – Director Volkswagen Belgium: “Inschrijvingen zeggen niet alles. Onze orderboeken zijn goed gevuld”

We ontmoetten Gert Van Leeuw, director VW Belgium, tijdens de D’Ieteren Group Mobility Experience, afgelopen maart. Een event dat de multimodale oplossingen van de groep in de verf zet. Maar natuurlijk vertegenwoordigen auto’s nog altijd de hoofdmoot van de activiteit. En als het om volume gaat … is Volkswagen het belangrijkste merk in de portefeuille. Een gesprek over de markt, elektrificatie en de onvermijdelijk economische context van vandaag …

FLEET: Wanneer we de inschrijvingen van de afgelopen maanden bekijken, dan zien we dat het moeilijk blijft. Wat is uw inschatting van de situatie?

Gert Van Leeuw: We komen van markten boven de 500.000 inschrijvingen. Wanneer je dan vorig jaar onder de 400.000 duikt, is dat wel even schrikken. Onze forecast is dat de totale markt dit jaar rond de 440.000 inschrijvingen zal eindigen.

Door de vertraagde leveringen, zeggen inschrijvingen ook niet alles. De orderboeken zijn misschien een betere indicator?

Klopt. En daar zagen we vorig jaar toch duidelijk een markt op twee snelheden. De particuliere markt stond vorig jaar zwaar onder druk, terwijl de fleetmarkt wel zijn bestellingen bleef plaatsen. Omwille van de problemen met leveringen deden en doen ze dat ook anticiperend.  Qua orders mogen wij dus zeker niet klagen. De particulier blijkt nu ook stilaan weer meer te bestellen. Wat belangrijk is voor ons. Want in verkoopcijfers is er ongeveer een 50/50 verhouding. De eerste twee maanden – ook al was het opnieuw zonder salon – blijven cruciaal voor ons. Maar de particuliere klant heeft toch de weg naar onze toonzalen gevonden. Wat ook opvalt, particulieren willen geen jaar of anderhalf jaar wachten op een auto. Dat verklaart ook het grote succes van de Taigo, die beschikbaar is. Samengevat: de orderboeken zijn zeer goed gevuld, wat alleen maar positief is voor de toekomst.

Kan u een uitspraak doen over de leveringstermijnen? Is er beterschap op komst?

Zeer moeilijk. Wij zijn niet Volkswagen maar de invoerder D’Ieteren. Ik heb dus ook geen zicht op die bottlenecks bij de toeleveranciers. Feit is wel dat de situatie in Oekraïne ook niet helpt. Dan heb ik het niet alleen over de impact op de globale economie maar ook over toeleveranciers van Volkswagen. Het is een grote logistieke ketting waarbij iedere schakel belangrijk is om een product te maken. Ik wil toch nog even benadrukken dat we – zoals ik daarnet al zei – wel een aantal modellen hebben die vlot geleverd worden. En natuurlijk blijft de belangrijkste tip: bestel op tijd!

Het volledige interview met Gert Van Leeuw kan u lezen in de volgende editie van het magazine FLEET. Klik hier om u gratis te abonneren!

#Fleet Management

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

Selected FLEET Dealers

Jennes 3061 Leefdaal
Michael Mazuin Namur Ouest 5070 Fosses-la-ville
FLEET Dealers FLEET Sector FLEET.TV EV Overview
Trending